17-12-2019

Predsjednik Carević zaprijetio tužbama zbog postrojenja u naselju Vještice

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, zaprijetio je krivičnim prijavama i tužbama ako njemačko-austrijski WTE/EVN napusti postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.


On je za sjutra zakazao koalicioni sastanak, čija tema će biti alarmantna situacija oko WTE, najava napuštanja postrojenja i aktiviranja državnih i opštinskih garancija.

“Danas je održao sastanak sa predstavnicima WTE na kojem je iznio jasan stav da je stav opštine da rad Komisije nije završen i da je WTE u obavezi da upravlja postrojenjem kako je to definisano Protokolom do 31. marta 2020. godine. Upozorio je da jednostrano prekidanje rada komisije i napuštanje postrojenja ima svoje posljedice i da će preduzeti sve pravne mehanizme da se zaštiti interes Opštine Budva. Ovo će biti teme koalicionog sastanka. Kao i aktiviranje državnih garancija u iznosu od 29 miliona koje su naplative na prvi poziv”, rečeno je nezvanično Vijestima.

Ukoliko njemačko-austrijski koncern bude napustio postrojenje prije dogovora, Carević je kazao na sastanku da će podnijeti krivične prijave zbog napustanja i potencijalno izazivanje ekološke katastrofe, ugožavanje zdravlja i života ljudi.

“Tužbe pred domaćim i njihovim sudovima, kao i obavještavanje ambasada Njemačke i Austrije o svemu ovome”, rečeno je Vijestima.