12-04-2023

Predstava „Magbet“ otvara HAPS u Herceg Novom

Predstava "Magbet" Nikite Milivojevića, prošlogodisnja festivalska koprodukcija Grad teatra, otvara u ponedjeljak, 17. aprila Hercegnovske aprilske svečanosti.


Foto: JUK Herceg Fest

Definisane konceptom „Pozorište i muzika“, 28. Hercegnovske aprilske svečanosti, trajaće do 30. aprila, potvrđeno je na konferenciji za novinare.

Koproducenti festivala, Hercegnovsko pozorište i Herceg fest, ali i pokrovitelji, Opština Herceg Novi odnosno Sekretarijat za kulturu, uvjereni su da će odabrane predstave i prateći programi, selektorke i producentkinje Miline Kovačević, obradovati poklonike teatra i u velikom broju ih okupljati ne samo u Dvorani „Park“ već i u drugim prostorima u kojima će programi biti organizovani.

Ocjenu ovogodišnjeg HAPS - a saopštila je direktorica „Grad teatra“ Budva, Milena Lubarda Marojević, istakavši da će publika zaista moći da uživa, da je privilegovana ovakvom selekcijom koja pruža mogućnost i da se sagleda nešto što su nove forme.

Temat „Pozorište i muzika“ prema riječima Miline Kovačević, bio je planiran za jubilarni 25. HAPS, ali su poznate okolnosti odgodile realizaciju ove zamisli, pa će on tek ove godine biti istraživan, zajedno sa publikom. Prikladna tema, ne samo za primorski grad i revijalni festival kakav je HAPS, vrlo je potentna, pruža neizmjerne mogućnosti istraživanja, pa će biti nastavljena do jubilarnog 30. HAPSa, informisala je Kovačević.
Osim predstava odabranih za glavni program, ona je istakla i sadržaj HAPSića koji za najmlađe donosi predstavu „Zvukolika Šuma“ koja će mališane upoznati sa osnovnim elementima ritma i muzike.

-Predstava je takva da od male publike pravi veliki orkestar, objasnila je Kovačević i naglasila da će ona biti izvedena i za mališane u novskim vrtićima.

HAPS se ove godine vraća nekim dobrim, starim tradicijama tako će publika vidjeti rokenrol kabare „Mala prodavnica delikatesa“, a na zahtjev publike biće realizovana Old school disco žurka i još nekoliko pratećih programa.

- Žurka će biti priređena u prizemlju Dvorane Park koji su zaposleni u JUK Herceg fest uredili za razne namjene,a radni naziv prostora je Andergraund klub (Underground Club). Biće to zanimljivo druženje kakva smo nekada imali u Teutinoj špilji. Imaćemo i radionicu „Porodično razigravanje“ koje će biti održano u kongresnoj sali Instituta Igalo, kao i nekoliko svirki u novskim lokalima koji su poželjeli da sarađuju sa HAPS-om, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima festival su podržali brojni sponzori, a organizatori očekuju i podršku gradske Turističke organizacije i Ministarstva kulture, zahvaljujući kome će dio programa biti realizovan tokom ljeta.

O djelovanju Hercegnovskog pozorišta između dva HAPSa govorila je predsjednica UO Vitka Vujnović i godinu ocijenila kao „pobjedničku“. Predstava „Carevo novo odijelo“, koja je na festivalu Malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu nagrađena kao najbolja predstava u cjelini, u maju je gostovala na prvom Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu i mlade u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture. Prošlog ljeta pripremana je predstava „Uspomene Sare Bernar“, premijerno odigrana u septembru, a u novembru je Tanja Bošković, opet na festivalu MEFEMM nagrađena za ulogu Sare Bernar. Predstava je igrana u Tivtu, Kotoru, u Budvi, Novom Sadu, Beogradu, Cetinju Podgorici, Požarevcu, Pljevljima, a tokom HAPS-a biće odigrana u Kragujevcu na sceni "Joakim Vujić", podsjetila je Vujnović i dodala da je igranjem te predstave obilježen Svjetski dan pozorišta, uoči koga je Palata Burovina, decenijama pozorištu i stvaraocima iz grada drugi dom, ponovo bila na meti vandala.

-Još jednom smo apelovali da nadležni zgradu vrate Herceg Novom jer grad to zaslužuje. Činimo to i danas na početku HAPS-a, priznajući da nekih pomaka ima, ali rezultata još nema jer ne zavise samo od nadležnih u našoj opštini, navela je Vujnović.


Foto: JUK Herceg Fest

Sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo, saglasila se sa ocjenom o uspješnom djelovanju Hercegnovskog pozorišta i pohvalama koje su izrečene za koncepciju festivala. Istakla je potom da se u kontinuitetu radi na rješavanju prostora u kojem bi trebalo da radi Hercegnovsko pozorište.

- U strateškom dokumentu razvoja Opštine Herceg Novi do 2027. godine rješavanje problema zgrade u kojoj bi pozorište radilo je tretirano kao važan segment i zadatak koji bi lokalna uprava trebalo da realizuje, rekla je Zambelić Pištalo.

Ona je istakla da je posebno raduje što HAPS otvara predstava „Magbet“ jer je Šekspir kao stvaralac muzici davao poseban značaj, a onaj koji nije znao da čita i da razumije muziku smatran je loše obrazovanim.

Milena Lubarda Marojević objasnila je da je „Magbet“ produkcijski veoma zahtjevna predstava.

- Ovaj Šekspirov komad je tragedija koja se graniči sa bajkom. Ovo je tumačenje gdje mnogo više funkcioniše vizuelno i asocijativno nego prateći tekst, iako su svi važni elementi teksta ispoštovani.

Kao jedan od koproducenata rediteljskog ostvarenja Nikite Milivojevića (čiji dolazak na festival je najavljen na press-u) koje će otvoriti HAPS, istakla je zadovoljstvo što će je publika viđeti u za nju adekvatnom prostoru, kakav Grad teatar Budva nema.

Na konferenciji za novinare u ime Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara učestvovala je Anita Milićević, koordinatorka za festivale i predstavila komad „Noć sa Aleksom“ istakavši da je od teksta koji je sasvim klasičan reditelj napravio „nešto sasvim drugo“.

- Napravio je post-dramsku predstavu, sa jako puno muzičkih elemenata. Ovo je predstava o Aleksi Šantiću, ali nije biografska niti prikazivanje života na klasičan način. To je jedna noć prikazana sa puno muzike i fizičkog teatra, objasnila je Milićević, posebno skrenuvši pažnju na učešće Vladimira Mičkovića i Maria Knezovića, muzičkih institucija Mostara u predstavi.
Pripreme za HAPS su završene, festival može da počne, uz staru poruku Dobro došli u Pozorište!