29-08-2021

Predstava Oleana večeras između crkava

Na petom književnom festivalu Ćirilicom večeras od 21 čas na Trgu između crkava u budvanskom Starom gradu biće izvedena predstava „Oleana“ koju je režirala Vida Ognjenović, a uloge su povjerene Jovani Todorović i Monji Vuksanović.


Foto: Facebook/Oleana - David MAmet

„Oleana“ američkog pisca Dejvida Memeta u režiji Vide Ognjenović je duodrama o mladoj profesorki i studentkinji, kritika modernog sistema obrazovanja u kojem studenti mogu šikanirati i zloupotrebljavati profesore.

"Naime, mlada studentkinja dolazi da se žali na ocjenu i kada vidi da profesorka ne popušta, ona je optužuje za neprimjereno ponašanje, između ostalog i seksualno uznemiravanje iako između njih nije bilo fizičkog kontakta. „Oleana“ je drama o iskrivljenim društvenim vrijednostima i pokazuje do kojeg ekstrema možemo da dođemo ako nastavimo u ovom smjeru u kojem se u modernom obrazovanju povlači znak jednakosti između studenata i profesora, između drskosti i ”stava”", saopšteno je iz Narodne biblioteke Budve.

Predstava je, kako su kazali, ranije izvođena 90-ih godina u Ateljeu 212, takođe u režiji Vide Ognjenović, koja je i prevela ovaj komad sa engleskog jezika. Međutim, u originalnoj postavci Profesora je glumio muškarac. Ovo je prva postavka u kojoj igraju dvije žene.