26-06-2023

Predstava “Skenderbeg” sjutra za kraj Jadranskog festivala igre

Predstava “Skenderbeg” će budvanskoj publici biti premijerno predstavljena sjutra veče u 21 sat na sceni između crkava u Starom gradu u okviru Jadranskog festivala igre, a očekuje se da ova plesna predstava u budućnosti nastavi svoj život na scenama širom regiona i Evrope.


Foto: TO Budva

Kako su saopštili iz Turističke organizacije opštine Budva, balet “Skenderbeg” je autorski projekat multitalentovane Isidore Stanišić (koncept, tekst, režija i koreografija) rađen u koprodukciji Turističke organizacije opštine, Bitef Dance Company i “Oh cinema & theatre”.

Muziku za predstavu je komponovao poznati jazz muzičar Vasil Hadžimanov.

“Ovo je prvi put da pravim muziku za neku plesnu predstavu. Morao sam da se uključim na maksimum, iskombinovao sam etno momente koji su povezani sa Turskom i Albanijom, ali i ostatkom Balkana, a opet pokušao da ostanem dosledan modernom zvuku. Ja sam video kako izgleda predstava i potpuno sam oduševljen! Zaista je reč o svjetskom nivou koreografije, plesa, ideje, odnosa muzike sa igrom i pokretom, Jedva čekam da 27. juna izvedemo predstavu,” istakao je Hadžimanov.


Foto: TO Budva

Na koji način će sjutra veče biti predstavljen lik i život plemića, vojskovođe i gospodara koji se, kao junak, našao u dramama engleskih pisaca 18. vijeka, koji je bio inspiracija A. Vivaldiju da po njemu nazove jednu od svojih opera, čiji podvizi žive već šest vjekova i čije ime nose trg i palata u Rimu, vidjeće svi koji u utorak dođu na jednu od najljepših i najautentičnijih pozorišnih scena u regionu.

Ulaz je slobodan, kao i na sve programe u organizaciji TO Budva.

Plesni traktat o herojstvu

Predstava “Skenderbeg” je plesni traktat o herojstvu. Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture već, stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile. Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?” – pitanja su koja postavlja Isidora Stanišić, konceptualni tvorac, tekstopisac i rediteljka predstave “Skenderbeg”, koja će, na spektakularni način, zatvoriti ovogodišnji Jadranski festival igre u Budvi.

BITEF DANCE COMPANY

Osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture i koja je omogućila da publika tokom cijele pozorišne sezone može da prati kvalitetan plesni teatar.

Tokom četrnaest godina postojanja kompanija je realizovala četrdeset plesnih produkcija i preko dvjesta gostovanja u zemlji i svijetu, (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Rumunija, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija...).

"Kompanija je osvojila trideset nagrada i ostvarila saradnju sa nekim od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa, poput Gaja Vajcmana, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidore Stanišić, Edvarda Kluga, Konstance Makras, Matjaža Fariča, Dalije Aćin, Zorana Markovića, Maše Kolar, Branka Potočana, Lea Mujića, Dunje Jocić, Feliksa Landerera... U koproduckiji sa Budva Grad Teatrom Bitef Dance Company je realizovala tri plesne predstave - Otelo, Božanstvena komedja i Don Žuan. Nakon toga gostovala je na Sceni između crkava sa predstavama Ptice i Magbet, da bi sada, kroz saradnju sa Jadranskim festivalom igre predstavila publici novu, uzbudljivu plesnu produkciju - Skenderbeg, priču o herojstvu i mudrosti, priču koja može biti inspiracija i nadahnuće u vremenu u kome mudrosti i herojstva ima tako malo", istakla je umjetnička direktorka Bitef Dance Company, Jelena Kajgo.