15-03-2021

Predstaviće Crnu Goru na sajmu u Moskvi

U 2020. godini Crnu Goru je posjetilo manje od 40.000 turista iz Rusije, što je 10 odsto od ostvarenog broja dolazaka tokom 2019. godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja. MEK i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstaviće crnogorsku turističku ponudu na 27. Međunarodnom turističkom sajmu „MITT - Moscow International Travel & Tourism Exhibition 2021“ koji se održava, od 16. do 18. marta u Moskvi.

Predstaviće Crnu Goru na sajmu u Moskvi | Radio Televizija Budva

“Rusko tržište je jedno od najvažnijih za turistički promet u našoj zemlji. Crnu Goru je 2019. godine posjetilo skoro 400,000 turista iz Rusije, što je bilo povećanje za 14% u odnosu na 2018.godinu. Ovi podaci ukazuju da se turisti iz Rusije nalaze na prvom mjestu kada je riječ o ostvarenim noćenjima i na drugom mjestu, nakon turista iz Srbije, kada su u pitanju inostrani dolasci”, navodi s eu soapštenja.

Iz Ministarstva napominju da je u 2020. godini Crnu Goru posjetilo manje od 40.000 turista iz Rusije, što je 10% od ostvarenog broja dolazaka tokom 2019. godine.

“Ovakva realizacija turističkog prometa je čak manja i od prosječne u zemlji, koja je bila najlošija u Evropi. Crna Gora je zabilježila pad turističke aktivnosti za prošlu godinu od 85% u odnosu na 2019. godinu što je znatno otežalo ekonomsku i fiskalnu situaciju u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Za to krive odluke prethodne Vlade.

“Ovome su pored pandemije doprinijele i često politički motivisane odluke prethodne Vlade, prije svega u dijelu upravljanja granicama, što neće biti slučaj sa ovom Vladom. Računamo da će ova ljetnja sezona biti puno uspješnija u odnosu na prethodnu godinu. U uslovima neizvjesnosti ljudi putuju uglavnom na ona mjesta koja dobro poznaju, i zato računamo na povratak turista iz regiona i Rusije. Intenzivno radimo i na imunizaciji građana, kako bi u narednom periodu uz vakcinaciju i dodatni dio populacije koja je već preležala korona virus, Crna Gora postala sigurna destinacija”, naveo je ministar Milatović prilikom gostovanja na jednoj od crnogorskih televizija.

Uporedo sa tim, krenuli su, kako se navodi, u intenzivnu promociju naše zemlje kao destinacije.


Foto: MEK

“MITT je najveći sajam turizma u Rusiji i jedan od najznačajnijih turističkih sajmova na svijetu. Sajam okuplja lidere iz oblasti turizma, kao i predstavnike vlada, koji imaju važnu ulogu u turističkoj industriji. Crnogorsku delegaciju će predvoditi državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivana Đurović. Naša delegacija će tokom trodnevnog boravka održati sastanke sa predstavnicima najvećih ruskih turoperatora, avio-kompanija, investitora i agencija, ali i komitetom za turizam grada Moskve. Osim toga, državna sekretarka će imati niz značajnih medijskih nastupa u najgledanijim ruskim televizijama, kao i novinskim agencijama”, navodi se u saopštenju.

Jedan od najuticajnijih ruskih dnevnih listova “Rosijska gazeta” objavio specijalni turistički dodatak o Crnoj Gori na osam strana sa naglaskom na ponudu primorskog, centralnog i sjevernog regiona, plaže, nacionalne parkove, ali i tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo.

“Ovaj dodatak objavljen je u tiražu od 150 hiljada primjeraka, kao i na portalu čija posjećenost broji 33 miliona na mjesečnom nivou. Izdanje dostupno na linku : https://rg.ru/montenegro2021/”, navodi se u saopštenju.

Ponovno uspostavljanje direktnih avio letova, koji su obustavljeni u martu prošle godine, je, kako su naveli, od presudne važnosti za nesmetan dolazak turista.

“Zato je ova tema visoko na agendi Ministarstva ekonomskog razvoja. Prema trenutno dostupnim informacijama, sedam avio-prevoznika iz Rusije najavilo je letove ka Tivtu tokom predstojeće ljetnje turističke sezone, što je dobar preduslov za značajan povratak ruskog tržišta u predstojećoj sezoni”, saopšteno je iz Ministarstva.