06-06-2021

Predstavljamo: Within the Ocean Waves - alt rok/grandž bend iz Budve

Grupu Within the Ocean Waves krajem 2018. godine u našem gradu osnovali su Artjom Kompani i Balša Martinović. Svoj zvuk određuju kao psihodelični alternativni rok i grandž, a do sada su objavili demo „Unfamiliar“ na kojem se nalaze četiri autorske pjesme.


Nastup WTOW na festivalu DanilovGradation, Foto: Privatna arhiva

Prve probe imali su u prostorijama Omladinskog kluba. Mjesto za vježbanje zatim je ustupio bioskop Cadmus Cineplex. Nakon izvjesnog vremena bubnjar napušta bend, pa trenutno rade u okrnjenom sastavu: Artjom (19) svira bas i gitaru, Balša (18) gitaru, a pridružila im se i vokal Milica Đurišić (18).

Sa dolaskom novih članova stekli bi se uslovi za studiozniji rad na prvom albumu koji bi se naslanjao na instrumentalno demo izdanje sa kojim su već upoznali publiku.

Within the Ocean Waves kao muzičke uzore navode Džimija Hendriksa i grupe Soundgarden i Smashing Pumpkins.

"Pjesme smo amaterski snimili na moblinom telefonu u bioskopskoj sali. U tom periodu nismo imali vokal pa su na tom demo snimku samo instrumentali iako svaka pjesma ima svoj tekst", kaže Artjom u razgovoru za naš portal.


Artjom, Foto: Privatna arhiva

"Nadamo se da ćemo se uskoro upoznati sa nekim muzičarima koji su voljni za saradnju sa nama. Za sada ćemo biti primorani da na budućim nastupima koristimo matrice bubnjeva i još nekih instrumenata", istakao je gitarista Balša.

Demo “Unfamiliar” čine numere “Trinity”, “Psychedelic Burekdzinica”, “The Citadel” i “Target Practice”. Na osnovu prezentovanog, utisak je da Within The Ocean Waves teže slobodnoj formi i da kroz jam session dolaze do interesantnog balansa između oštrine i melodičnosti. Zvuk lišen intencije da ide "linijom manjeg otpora" potvrđuje alternativnu profilaciju grupe, uz jasne asocijacije na scenu Sijetla devedesetih, kao i post-metal motive. Izdanje je dostupno na Soundcloud platformi i na Youtube servisu.



(Youtube/Within the Ocean Waves)

"Cilj naših pjesama jeste “bacanje” slušaoca u trans. Želimo da vas odvedemo u neki naš svijet, na neku vrstu putovanja izvan vremena i prostora. Što se tiče tekstova, nisu baš razrađeni i nismo im posvećivali puno pažnje, tako da nemaju neke konkretne tematike. Za sad je naša muzika fokusirana na instrumentalne aspekte pjesama, trudimo se da stvorimo što upečatljiviji i neobičniji zvuk", dodaje Artjom.

Uprkos poteškoćama koje, po pravilu, prate muzičare zainteresovane za nekomercijalne žanrove, Within The Ocean Waves uspjeli su da realizuju tri nastupa. Prva dva su upriličili u bioskopskoj sali, a treći se dogodio na festivalu “DanilovGradation“ u Bandićima (Danilovgrad) sredinom maja. Riječ je o drugom po redu takmičenju srednjoškolskih crnogorskih bendova. Ekipa iz Budve zauzela je četvrto mjesto.

"Imali smo priliku da koristimo opremu i sviramo na sceni ravnoj scenama svijetski poznatih muzičara. Takođe smo se upoznali sa mukotrpnim procesima pripremanja za nastup i saradnjom sa toncima, kamermanima, voditeljima itd. Najzanimljivje nam je bilo druženje sa našim kolegama takmičarima i razmjenjivanje iskustava. Za nas je to bilo nevjerovatno iskustvo koje ćemo uvijek pamtiti. U nadi smo da ćemo učestvovati na još mnogo takvih manifestacija", ističe Balša.


Milica i Balša, Foto: Privatna arhiva

Članovi grupe očekuju da će se u budućnosti u Crnoj Gori pojaviti više alternativnih bendova. Takođe, njihova je želja da podstaknu mlade autore da stvaraju novu muziku.


M.S.