14-05-2023

Predstavljanje monografije o braći Bocarić „Putnici sa kistom“

Na 17. Međunarodnom samu knjiga u Podgorici danas će u 17 časova biti predstavljena monografija o braći Bocarić (Anastasu i Špiru) pod nazivom Putnici sa kistom, autorke istoričarke umjetnosti Dragane Ivanović.



O monografiji o dvojici braće, rođenim Budvanima – značajnim kako za naš grad tako i za crnogorsko kulturno nasljeđe- govoriće recenzentkinje, istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Snežana Ivović. Štampanje ove impozantne monografije sa prevodom na engleski jezik pomogla je Turistička organizacija Opštine Budva. Prevod sa našeg na engleski jezik potpisuju Danijela Božović i Gordana Ljubanović.

Dragana Ivanović, istoričarka umjetnosti i muzejski savjetnik, završila je Filozofski fakultet, grupa za istoriju umjetnosti u Beogradu. Кarijeru je započela u Budvi kao prvi istoričar
umjetnosti u svom gradu u RO „Stari grad“ gdje je sa stručnim timom sastavljenim od arhitekata, arheologa, inženjera, konzervatora, restauratora radila na obnovi budvanskog starog jezgra poslije zemljotresa 1979. godine. Po završetku radova, firma odlazi pod stečaj a nIvanovićeva prelazi u Кulturno-informativni centar , gdje radi kao kustos u Modernoj galeriji
koja je bila smještena u bivšoj zgradi Zeta filma. Godine 1991. formiranjem JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ Budva radi u Modernoj galeriji do 2012. godine kada svojevoljno napušta posao. Od 1996. do kraja radnog angažmana obavlja dužnost rukovodioca Galerije.

Od 1985. god. piše za kulturne rubrike u Pobjedi i Primorskim novinama. Кasnije, dugi niz godina piše stručne tekstove za beogradski časopis Likovni život. Autor i organizator je
velikog broja samostalnih i kolektivnih izložbi umjetnika sa ex jugoslovenskh prostora i Crne Gore. Prvi put na prostoru crnogorske likovne scene organizovala je prezentacije djela:
Nikole Graovca, Slikarstvo južnoslovenskih zemalja, Žena lik u slikarstvu, Savremeno slikarstvo u crnogorskim muzejima i galerijama, zatim prezentacije djela Olje Ivanjicki, Milana Tucovića, Vladimira Dunjića, Đorđa Crnčevića, Đorđa Ilića, Miodraga Vujačića Mirskog, Rajka Popivode, Rade Selaković, Todora
Stevanovića. Bio je znatan broj tematskih izložbi u saradnji sa privatnim kolekcionarima i muzejskim institucijama.

Još uvijek se pamte izložbe Težnja ka lijepom (iz privatnih
kolekcija), Retrospektiva Milorada Bate Mihailovića, Ljubinke Jovanović i mnoge druge. Sarađivala je sa Ivanom Simeunović Ćelić na monografiji Milo Milunović 1996. godine. U Zadužbini Ilije M. Кolarca u Beogradu, pred znatnim brojem posjetilaca, slikara, kritičara, teoretičara umjetnosti, održala je uz projekciju, srtučno predavanje o nastanku, radu i dotadašnjim uspjesima budvanske Moderne galerije, koja je bila svrstana među najbolje na teritoriji Crne Gore i Srbije u oktobru 2000. godine. Povodom obilježavanja tridesetogodišnjice rada iste objavila je publikaciju III decenije Moderne galerije.

Autorka je preko pet stotina bibliografskih jedinica o slikarima i tekstova za kataloge, predgovora i tekstova u stručnim časopisima Škver i Paštrovski Almanah. Dugo vremena bavila se životom i djelom Marka К. Gregovića i Anastasa i Špira Bocarića. Za monografiju Budva, 1996. napisala je tekst „Likovna umjetnost u Budvi i okolini“. Bila je selektor za likovni program Grada teatra 2004. i urednik monografije Jovan Jovo Ivanović 2018. godine.