07-07-2022

Predstavljanje monografije o pomorskom pravu Kotora i Dubrovnika sjutra u Prčanju

Monografija “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta” dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava biće predstavljena u petak, 8. jula, s početkom u 21 sat, u atrijumu kompleksa Sv. Nikole na Prčanju. Na predstavljanju će govoriti autorka, mr Dušan Medin, arheolog i jedan od urednika monografije, kao i Jasmina Bajo, bibliotekarka, koja će biti u ulozi moderatorke programa.



Podsjećamo, izdavači monografije su izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i petrovačko Društvo “Bauo”. Prvo izdanje objavljeno je 2020, a zbog interesovanja stručne i šire javnosti, 2021. godine je doštampano drugo izdanje.

Urednici drugog izdanja su Zorica Stablović Bulajić, izvršna direktorica izdavačke kuće HeraEdu, i mr Dušan Medin ispred Društva “Bauo”. Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju dr Mirjane Blagojević, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr Mirko Vasiljević, dr Dragan Nikolić i dr Žika Bujuklić, mentor.


Foto: M.B.

Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, ispisa na preko 600 strana, i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava.

S druge strane, u knjizi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog ugla. Knjiga je dio biblioteke-edicije “Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Stoga su za izdavače pospisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva “Bauo”. Recenzenti monografije su prof. dr Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor.