14-05-2016

Predstavljanje zbornika radova o Kastelu i Lazaretu u Petrovcu

Prvo predstavljanje zbornika radova – ZIDINE NAD NEMIRNIM MOREM, biće održano u subotu 14. maja 2016. godine sa početkom u 20 časova u Modernoj galeriji u Starom gradu, a govoriće recenzent dr Miroslav Luketić (dipl. istoričar), Slobodan Bobo Slovinić (dipl. arh. i slikar), Slobodan Bobo Mitrović (dipl. inž. arh) i priređivači. Biće prikazana i 3D animacija stanja Kastela i Lazareta iz 1965. koju je uradio Goran Pajović.

Predstavljanje zbornika radova o Kastelu i Lazaretu u Petrovcu | Radio Televizija Budva

Zbornik radova o starim petrovačkim utvrđenjima Kastelu i Lazaretu u Petrovcu na Moru - ZIDINE NAD NEMIRNIM MOREM, koji su priredili Dušan Medin, dipl. arheolog i master menadžer u kulturi, i Goran Pajović, dipl. arheolog, nedavno je objavila JU Muzeji i galerije Budve. Ovo je prva publikacija koja tretira isključivo jedan od petrovačkih spomenika kulture, odnosno kulturnih dobara, na naučno-stručan način, usljed čega dodatno dobija na značaju. Zbornik je jedan od rezultata projekata Lazaret i Kastelo - nadahnuće i motiv koji je Dušan Medin, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve, pokrenuo prošle godine, a u okviru kog je priređeno još nekoliko programa: multimedijalna izložba u petrovačkoj Crvenoj komuni sa stručnim vođenjem, okrugli sto po pozivu, stručan obilazak Kastela i Lazareta, prikazivanje izložbe u Kotoru (Galerija solidarnosti).

Zbornik sadrži 15 naučnih, stručnih i umjetničkih tekstova različitih autora iz Crne Gore i Srbije (saopštenja sa okruglog stola i naknadno dostavljeni radovi), koji iz više aspekata tretiraju izabranu temu. Zbornik ima tri glavne cjeline koje tematski objedinjuju tekstove određenu problematiku: 1) Kastelo i Lazaret u sjeni prošlosti, 2) Kastelo i Lazaret na horizontima sadašnjice i budućnosti, 3) Kastelo i Lazaret kao nadahnuće i motiv, kao i posebnu, četvrtu cjelinu - Priloge. Publikacija ima B5 format, mekog je poveza, ima 160 strana, bogato je ilustrovana crno-bijelim vizuelnim prilozima (fotografijama, serigrafijama, likovnih djelima, arhitektonskim planovima, crtežima...). Recenzenti knjige su referentni stručnjaci na polju arhitekture, istorije i arheologije - akademik Branislav Mitrović, dr Miroslav Luketić i mr Jovan Martinović. Finansijsku podršku prilikom objavljivanja knjige pružila je firma "Tehno Sarap" iz Budve.