20-08-2021

Predstavljen program festivala Ćirilicom

Danas je u prostorijama Narodne biblioteke Budve održana pres-konferencija na kojoj je predstavljen detaljan program petog književnog festivala „Ćirilicom“, a koji organizuju JU Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.

Predstavljen program festivala Ćirilicom | Radio Televizija Budva

Foto: JU Narodna biliblioteka Budva

Na konferenciji za medije govorili su: Marija Majkić, predsjednica Savjeta JU Narodna biblioteka Budve, Mila Baljević, direktorica Narodne biblioteke Budve i Stanka Stanojević, PR Biblioteke. Urednik programa i predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore iz opravdanih razloga nije prisustvovo presu.

PR Biblioteke, Stanka Stanojević, govorila je o značaju ove međunarodne manifestacije i podsjetila na dosad održane festivale. Ona je kazala da su Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u protekle četiri godine realizovali tri književna festivala Ćirilcom, na Trgu između crkava i jedan onlajn zbog aktuelne situacije u vezi sa pandemijom, te da su predstavljena najznačajnija imena iz svijeta književnosti i pismenosti koja u svom stvaralaštvu baštine ćirilično pismo. „Festival “Ćirilicom“ izdvojio se proteklih godina kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti. Cilj Festivala je da skrene pažnju javnosti i otvori naučnu javnu debatu o milenijumski starom pismu na kojem su ispisani počeci naše pismenosti. Nastojanje je da se na najbolji, stručni, naučni i stvaralački način afirmišu upotreba, čuvanje i njegovanje ćiriličnog pisma, zaštita ćirilice kao kulturnog dobra, što je u današnjim okolnostima od ogromnog značaja.

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje dva pisma imaju potpuno ravnopravni ustavni status te tako latiničnu i ćiriličnu varijantu treba shvatiti kao bogatstvo izraza, kao kulturni pluralitet i otvorenost.“ Ona je nadalje podsjetila na trajanje i program tri prethodna festivala na kojima je publika bila u prilici da proprati 35 programa, dok je posljednji, četvrti, održan onlajn.

Predsjednica Savjeta JU Narodna biblioteka Budva, profesorica Marija Majkić je pohvalila ovogodišnji program Festivala istakavši da je jednoglasno prihvaćen od strane Savjeta.

„Savjet je jednoglasno usvojio program 5. književnog festivala
Ćirilicom koji primarno ima za cilj da okupi autore koji njeguju ćirilično pismo, dakle autore iz zemalja gdje se piše ćiriličnim pismom. I ove godine će učestvovati najčitaniji pisci, pjesnici , eminentni naučnici, lingvisti, istoričari i teoretičari književnosti, književni kritičari… Cilj manifestacije je da se istakne značaj ćiriličnog pisma i preporuka da se ne zaboravi na ćirilično pismo koje je u Crnoj Gori zanemareno u odnosu na latinično i sve rjeđe se koristi u kulturnom i javnom prostoru. U praktičnoj uporebi takođe latinica ima prevlast a upravo bi trebalo biti suprotno s obzirom na to da je ćirilica najdublji temelj našeg identiteta . Istorijski bila prvo pismo Crne Gore,
a prva ćirilična knjiga „Oktoih „ štampana je u Rijeci Crnojevića. Ćirilica je pismo koje su koristili svi naši velikani kroz istoriju, pismo na kojem su napisani brojni spomenici kulture koji nas čine prepoznatljivim na evropskoj kulturnoj sceni, tako da je značaj međunarodnog festivala Ćirilicom višestruk, kako za kulturni život Crne Gore i Budve , tako i za turističku ponudu grada. Čuvanjem ćirilice obogaćujemo svjetsku kulturu“- istakla je Marija Majkić.

Predstavnicima medija predstavila je detaljan program festivala „Ćirilicom“ direktorica Narodne biblioteke Budve Mila Baljević.

„Festival Ćirilicom peti put organizujemo u suorganizaciji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore. Samo formiranje ovogodišnjeg programa bilo je veoma teško. Jako puno smo imali
odustajanja učesnika već dogovorenih, te zbog toga Biblioteka zadržava pravo promjene programa tokom trajanja ovogodišnjeg festivala. U ponedjeljak, 23. avgusta u 21 čas imaćemo Slovo o Svetom Stefanu Štiljanoviću, a učesnici programa su otac Predrag Šćepanović i akademik Siniša Jelušić. Možda najzanimljivije za publiku i za medije je koncert duhovne muzike Divne LJubojević sa ansamblom Melodi, a za ovaj program moram poslati javni apel medijima jer smo i mi prilikom sklapanja ugovora sa ansamblom Melodi dobili klauzulu da je zabranjeno snimanje njihovog nastupa duže od dva minuta. Svi ostali programi su otvoreni za medije i mogu ih u cjelosti snimati.

Izložba „Moja ćirilica“ autorke Olgice Stefanović biće otvorena 25. avgusta u crkvi Santa Maria in Punta, a nakon toga biće upriličeno veče prof. dr Selimira Radulovića a o njegovom djelu govoriće akademik Siniša Jelušć. Sljedeće večeri, 26. Avgusta nastupiće Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), a o njemu će govoriti Selimir Radulović. O „Duhu samoporicanja“ 27. avgusta govoriće prof. dr Milo Lompar. Okrugli sto je na programu 28. 8. na temu „Kulturološki konflikti“ i to može biti jedno jako zanimljivo veče a učestvuju prof. dr Milo Lompar, Milutin Mićović, akademik Siniša Jelušić, dr Tatjana Đurišić Bečanović, Gojko Božović, Muharem Bazdulj i prof. dr Aleksandar Jerkov. Dan poslije, 29. avgusta ćemo imati pozorišnu predstavu „Oleana“ u režiji Vide Ognjenović a uloge igraju Jovana Todorović i Monja Vuksanović. Nekako se ova predstava nadovezuje na temu pomenutog okruglog stola. Nakon toga, 30. avgusta će nam dr Jovan Delić predstaviti pjesništvo Jovana Dučića, a 31. avgusta ćemo imati jedno multimedijalno veče autorke Marine Rajević Savić pod nazivom „Dok anđeli spavaju“ u kojem će pored autorke učestvovati Petar Arbutina i Velbor DŽomić. Prvog septembra će nam Lenka Blehova Čelebić i Jelena Milošević Antović predstaviti jedan latinični spomenik kulture iz 1166. godine a to je Kotorski leksionar i pontifikal.

Drugog septembra imaćemo izuzetno veče jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Lava Danilkina koji je ovjenčan najvećom ruskom nagradom za književnost a pored autora učestvovaće Radmila Mečanin, prevodilac, zatim Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević. Paštrovski almanah 4 predstavljamo 3. septembra a za nas ovo zauzima posebno mjesto u našem programu jer je Narodna biblioteka Budve svih ovih godina pored sve te priče o ćirilici i autorima koji pišu ćirilicom i okruglim stolovima koje smo organizovali, trudila se da afirmišemo i našu kulturnu baštinu sa područja opštine Budva. Paštrovski almanah 4 predstaviće dr Miroslav Luketić, Nemanja Kuljača, dr Predrag Zenović i Radomir Uljarević. Sljedećeg dana, 4.septembra imamo ponovo našu priču iz Budve; biće predstavljena knjiga u izanju JU Narodna biblioteka Budve „Kulturno blago paštrovskih manastira“ autorke mr Lucije Đurašković, a o njenoj knjizi govoriće akademik Aleksandar Čilikov, dr Predrag Zenović i mr Dobrila Vlahović.

Pozorišna predstava „Bedemi ćirilice“ u režiji Milića Jovanovića u kojoj su uloge povjerene Predragu Jovanoviću i Aleksandru Jeleniću na programu je 5. Septembra od 21 čas na Trgu između crkava. To je priča o životopisu Ćirila i Metodija i tematski je vezana za naš festival i zbog toga smo se odlučili da ih pozovemo. Posljednje večeri, 6. septembra, sa ciljem njegovanja lokalne kulture imamo koncert naše Gradske muzike Budva.“

Direktorica Mila Baljević je pozvala sve zainteresovane građane da dođu na naše programe uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Ona je naglasila da su svi programi na književnom festivalu „Ćirilicom“ besplatni za posjetioce te da Biblioteka ovaj festival realizuje pod pokroviteljstvom Opštine Budva koja je u finansijskom smislu podržala festival, a sponzori, kojima je uputila zahvalnost, su: Mediteran reklame, Budvanska rivijera i TO Budve.