04-04-2023

Predstavljeni astronauti koja će letjeti na Mjesec poslije 50 godina

Američka svemirska agencija NASA objavila je danas imena četiri astronauta koji će letjeti do Meseca krajem iduće godine, a među njima je i jedna žena.

Predstavljeni astronauti koja će letjeti na Mjesec poslije 50 godina | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Njih četvoro predstavljeno je tokom ceremonije koju je prenosila televizija iz Hjustona, centra astronauta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i mjesta gdje je Kontrola misije, prenose agencije.

Troje Amerikanca i jedan Kanađanin prvi će letjeti na Nasinoj kapsuli Orion koja će biti lansirana raketom Svemirskog lansirnog sistema iz Kenedi centra, najranije krajem 2024. godine. To će biti prva misija na Mesec od 1972. godine.

Oni neće sletjeti na Mjesec niti će ući u lunarnu orbitu, već će kapsula letjeti oko Mjeseca i vratiti se nazad na Zemllju, što je uvod u planirano slijetanje na Mesec sa dva astronauta godinu dana kasnije.

Komandantu misije Ridu Vajzmanu pridružiće se Afroamerikanac, mornarički avijatičar Viktor Glover, Kristina Koh koja drži svjetski rekord za najduži let žene u svemiru, i Kanađanin Džeremi Hansen. Svi su svemirski veterani osim Hansena.

"Ovo je veliki dan, imamo toliko mnogo više da slavimo od naša četiri imena koja su danas objavljena", rekao je Glover, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To je prva posada koja leti na Mjesec sa jednom ženom i nekim van SAD, u Nasinom novom programu nazvanom Artemis.

Desetodnevna misija Artemis II testiraće Nasinu moćnu raketu Spejs lanč sistem, kao i sisteme za održavanje života na brodu Orion.

Prva misija Artemis završena je u decembru kapsulom Orion bez posade koja se bezbjedno vraća na Zemlju nakon 25-dnevnog putovanja oko Meseca.

Ako ova desetodnevna misija na Mjesec prođe dobro NASA planira da dva astronauta slete na Mjesec do 2025. godine.