06-11-2022

Predstavnici CDPR-a učestvovali na 32. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2022” u Hrvatskoj

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 32. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2022”, koji je održan od 3. do 6. novembra ove godine u Vodicama u Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednika susjedne države Zorana Milanovića.


Foto: CDPR

"Tokom susreta priređen je veliki broj programa, između ostalog i Okrugli sto o zadrugarstvu, zatim uvijek interesantna i atraktivna radionica o vinu prof dr Bernarda Kozine, pa kao i svake godine Radionica „Wine Gastro Show”, ali i predstavljanje novih knjiga o vinovoj lozi i vinu izašlih od prošle Sabatine. Tokom manifestacije svoja vina predstavili su Vinoplod vinarija d.o.o. iz Šibenika, PZ Kuna 1898 sa poluotoka Pelješca, PZ Putnikovići, PZ Pošip Čara i PZ Dingač Potomje. Istovremeno za vrijeme Manifestacije stigla je kiša sa znatnim zahlađenjem vremena pa je stoga u subotu 5. novembra otpala posjeta i upoznavanje kulturno - istorijskih znamenitosti grada Šibenika, kao i prigodni ručak u Vinoplod vinariji d.o.o", saopštili su iz CDPR-a.

Prilikom boravka na „Sabatini 2022” predstavnici CDPR-a predstavili su crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal „Grožđe - hrana i lijek” i „Vino - hrana i lijek” i podijelili ga prisutnim sudionicima.

"U brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od istog, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova. Međunarodni susret „Sabatina 2022” je uvijek istovremeno bio prilika da CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i konstantnu fizičku aktivnost, predstavi svoje djelovanje. Istovremeno naglašavamo da je prevencija na ovaj način uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti. Još od davnina je poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se nadamo da su mnogi to pročitali i zapamtili: „Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno” ", zaključuju u saopštenju.