30-11-2023

Predstavnici Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju posjetili Budvu i Drugu osnovnu školu

Predstavnici Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju (EFEE) u utorak i srijedu boravili su u posjeti Budvi i Drugoj osnovnoj školi.


Foto: Druga osnovna škola

Kako je saopšteno iz Druge osnovne škole, razlog posjete je održavanje Stručnog skupa na temu "Liderstvo i kultura inovacija u školama u Crnoj Gori i okruženju".

"Misija EFEE federacije je poboljšanje kvaliteta nastave i upravljanja školama kroz evropsku saradnju i dijalog. Vizija EFEE federacije je podizanje svijesti i povećanje posvećenosti agendi evropske politike, uticaj na evropsku politiku, dijalog sa sindikatima, umrežavanje i glas država članica na nivou Evropske unije", naveli su iz te škole.

Konferencija na temu „Promocija efektivnog i inovativnog modela upravljanja u sektoru obrazovanja nakon COVIDA-19“, održana je u hotelu „Avala“ u Budvi, 28. novembra.

"Ovaj događaj organizovali su Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije, Sindikat prosvjete, Evropska federacija poslodavaca u obrazovanju (EFEE) i Evropski sindikat prosvjete. Među govornicima na Konferenciji istakao se Vid Lajović, učenik odjeljenja IX3, koji je o školskom životu i učenju govorio iz perspektive đaka", kazali su iz Druge osnovne škole.

U srijedu, 29. novembra, više od 30 učesnika iz različitih zemalja Evrope imali su priliku da razmijene iskustva o saradnji ministarstava, škola i sindikata u oblasti obrazovanja.

"Događaj je nastavljen posjetom našoj školi. Nakon što su gosti obišli školu, u zbornici je realizovan okrugli sto. Okruglom stolu su, iz JU "Druga osnovna škola", prisustvovali zaposleni i učenici: direktorica Nataša Radonić, zamjenica direktora Stanislava Rajković, profesorica engleskog i italijanskog jezika Branka Bulatović, psihološkinja Sonja Radović, učenice IX4 Miona Maslak i Nina Pešić i učenik IX3 Vid Lajović. Posjeta Evropske federacije poslodavaca u obrazovanju je bila prilika da se razmijene mišljenja i iskustva evropskih praksi u pogledu efektivnih i inovativnih upravljanja u obrazovanju, ali i da se razmotre pitanja jednakosti, inkluzivnosti škola, podrške učenicima, inovacija u obrazovanju, digitalizaciji, kao i o iskustvima o pedagoškom radu nastavnika za vrijeme pandemije i po povratku učenika i nastavnika u učionice. Takođe, ovaj događaj je bio prilika za povezivanje nastavnika i drugih profesionalaca iz oblasti obrazovanja i planiranje budućih zajedničkih aktivnosti", zaključuje se u saopštenju.