14-02-2020

Predstavnici Vlade i Episkopskog savjeta SPC razgovarali o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Sastanak predstavnika crnogorske Vlade, predvođenih premijerom Duškom Markovićem, i članova Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, završen je danas oko 16 sati.

Predstavnici Vlade i Episkopskog savjeta SPC razgovarali o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti | Radio Televizija Budva

Poslije sastanka, koji je održan u vili Gorica, Vlada i Episkopski savjet obratili su se javnosti zajedničkim saopštenjem u kojem, pored ostalog, piše da je sastanak okončan u duhu međusobnog uvažavanja, u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

"Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer, po mišljenju Crkve, Zakon nije u skladu sa Ustavom, ni međunarodnim standardima. Vlada smatra da se, kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija, ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.", stoji u zajedničkom saopštenju.

"Predstavnici Episkopskog savjeta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem (Radovićem), predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.", zaključeno je u saopštenju Vlade i Episkopskog savjeta.

Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou.