30-01-2023

Preduzeća u većoj mjeri da koriste mentorsku podršku

Preduzeća u Crnoj Gori trebalo bi u većoj mjeri da koriste mentorsku podršku u cilju unapređenja njihovog poslovanja, saopštila načelnica Direkcije za jačanje preduzetništvo i saradnju sa biznis zajednicom u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Anđela Gajević.


Ilustracija, Foto: Pixabay

„Mentorska podrška za mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP), kao besplatan vid nefinansijske podrške koju pruža Ministarstvo kroz programe podrške privredi, značajna je za unapređenje njihovog poslovanja i trebalo bi da je iskoriste u što većoj mjeri“, rekla je Gajević u intervjuu za PR Centar.

Ministarstvo duži niz godina implementira projekat Uspostavljanja i promocije mentoring usluga u zemljama Zapadnog Balkana, u okviru Sporazuma o tehničkoj saradnji između vlada Japana i Crne Gore, a posredstvom tog Vladinog resora i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

„Kao rezultat dugogodišnje saradnje, Ministarstvo je prošle godine potpisalo novi Memorandum o saradnji sa JICA-om za implementaciju treće faze ovog projekta, sa ciljem da mentoring usluge budu dustupne za što veći broj korisnika MMSP na teritoriji Crne Gore“, navela je Gajević.

Ona je objasnila je da je riječ o regionalnom projektu, a da su pored Crne Gore u implementaciju projektnih aktivnosti uključene Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Sjeverna Makedonija, sa ciljem da mentorstvo, kao vid nefinansijske podrške, bude dostupno što većem broju korisnika MMSP.

„Kada je riječ o ovom projektu, imamo 94 korisnika MMSP koji su primili mentoring podršku, a za još 14 preduzeća se trenutno sprovodi mentoring proces“, rekla je Gajević, ističući da bi voljeli da što veći broj preduzeća bude uključeno.

Ona je apelovala je na predstavnike MMPS da iskoriste ovu besplatnu nefinansijsku mentoring podršku koja se pruža preduzećima u cilju daljeg razvoja i unapređenja njihovog poslovanja.

„Svjedoci smo da su predstavnici MMSP sektora najviše zainteresovani za finansijski vid podrške. Ukoliko želimo da crnogorska preduzuća budu konkurentnija i inovativnija na domaćem i na međunardnom tržištu, na raspolaganju je paket mjera nefinansijke i finansijske podrške koju nudi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma“, kazala je Gajević.

Ona je podsjetila je da svake godine Ministarstvo sprovodi Program za unapređenje konkrentnosti privrede, u okviru kojeg je posebna programska linija za pružanje mentoring usluga.

„Trenutno smo u fazi izrade novog Programa za ovu godinu. Kroz ovogodišnji Program preduzećima će mentorska podrška biti dostupna kroz više programskih linija, kako bi stavili u fokus nefinansijsku podršku kao bitan segment za unapređenje poslovanja preduzeća, zajedno sa paketom finansijske podrške koji će biti pružen kroz različite programske linije koje će se nuditi kroz Program za unapređenje konkurentnosti privrede“, navela je Gajević.

Ona je kazala da se na kraju završenog mentorskog procesa, svake godine radi eksterna evaluacija od JICA eksperata i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kako bi dobili povratne informacije kako su korisnici zadovoljni pruženom mentoring podrškom i šta je potrebno unaprijediti u narednom periodu.

„Za sada imamo pozitivne komentare koje dobijamo od strane preduzeće koja su primila mentorsku podršku, ali svakako težimo da ovaj vid podrške bude prepoznat od što većeg broja preduzeća“, poručilal je Gajević.

Izvršna direktorica firme Expeditio arhitects i programska direktorica NVO Expeditio, Biljana Gligorić, kazala je da su se odlučili da se prijave za mentoring podršku nakon što su čuli prezentaciju JICA eksperata i predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

„Imali smo čitavu paletu problema sa kojima smo se suočavali, jer smo ekpertske usluge iz oblasti arhitekture izmjestili iz NVO u preduzeće, zbog čega smo imali problem sa prepoznavanjem proizvoda i usluga koje nudimo, angažovanjem saradnika i promocijom. Suočili smo se još jednim specifičnim izazovom, a to je da žene u preduzetništvu malo drugačije razmišljaju“, navela je Gligorić.

Ona je istakla da su posjedovali razne vještine koje su stekli radeći u NVO sektoru, ali da nijesu uspjeli sva iskustva i znanja da prenesu u radu preduzeća.

„Mislimo da je mentorska podrška izuzetno značajna, zato smo i aplicirali za projekat. Nama je puno pomogla, jer smo imali priliku da radimo sa mentorom sa kojim smo se odmah povezali. Sva naša očekivanja su potpuno prevaziđena u odnosu na ono što smo mislili da ćemo u startu dobiti kad je u pitanju ova podrška“, kazala je Gligorić.

Ona smatra da je mentorska podrška značajna, jer predstavnicima preduzeća pruža osjećaj da nijesu sami na putu razvoja.

„Svako ko je krenuo da razvija firmu, zna koliko je puno izazova, jer morate da rješavate probleme iz različitih oblasti. Mentorska podrška vam pomaže da prije svega lakše donosite odluke, jer mentor ima znanja koja su neutralna, a vi često mislite da imate neka znanja, a u stvari ih nemate“, navela je Gligorić.

Prema njenim riječima, program mentorske podrške nudi mapu puta preduzeća, gdje predstavici preduzeća zajedno sa mentorom targetiraju najlslabije tačke koje se tiču i rade na njima.

„Imali smo velikih problema vezanih za unutrašnju organizaciju kako možemo da se razvijamo, s obzirom da radimo i u civilnom sektoru, pa smo radili na tome kako da na pravi način postavimo sistem koji može da raste, jer mi nismo uspjevali da porastemo niti kao preduzeće, ali ni kao nevladina organizacija. Ovo iskustvo će nam pomoći u oba ta razvoja“, rekla je Gligorić.

Ona je dodala da trenutno rade na primjeni naučenog kroz mentorski servis, a da će nakon toga razmisliti da se jave nastavak projekta, jer on pruža tu mogućnost.

„Želimo da ostanemo u sektoru edukacije koji se odnosi na zelenu gradnju. Moramo nastaviti da učimo i da pratimo trendove vezane za edukaciju. Takođe, moramo dosta toga da učimo vezano za poslovanje, kreiranje ponude, marketing, kako da proširimo tim i da dođemo do sredstava kako bismo bili uspješno preduzeće“, navela je Gligorić.

Sertifikovani mentor, Filip Mihailović, rekao je da je Expeditio architects četvrto preduzeće kojem je mentor, a da mu je naročito bilo interesantno jer se u svom radu nije susreo sa preduzećem koje pruža usluge iz oblasti arhitekture.

„Moja uloga kao mentora je da zajedničkim radom sa korisnicima mentorske usluge uspostavim dobru komunikaciju, a nakon toga da zajedničkim radom napravimo određene dijagnoze, uradimo određene ekonomske analize, te nakon toga da donesemo zajednički akcioni plan koji korisnik može, ali ne mora da primjeni u svom daljem poslovanju“, naveo je Mihailović.

On je rekao da se kroz projekat pružanja mentorske podrške često susretao sa ljudima iz preduzeća gdje je najveća biznis barijera bila administracija.

„Veliki su nameti određenih obaveza prema državnim institucijama, a mala je podrška privrednom poslovanju. Jednu ekonomiju čine mala i srednja preduzeća, a to je filozofija Japana. Upravo je Japan toliko ekonomski jaka zemlja zahvaljujući privredi i velikom broju malih i srednjih preduzeća“, kazao je Mihailović.

Govoreći o mentoring procesu, Mihailović je objasnio da postoji bitna razlika kada je u pitanju podrška koja se dodjeljuje malim i srednjim preduzećima.

„Zrela preduzeća koja postoje na tržštu preko tri godine dobijaju mentora koji provodi sa njima 50 radnih sati, dok početnici u biznisu, start up-ovi, dobijaju mentora koji sa njima provode do 25 radnih sati. Nakon toga se sačinjava izvještaj koji se dostavlja kompanijama sa smjernicama, a na njima je da li će ga dalje primjenjivati u svom radu“, dodao je Mihailović.

On je najavio da će Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma raspisati nove pozive i pozvao nove predstavnike MMSP, kao i one koji su već koristili mentorsku podršku, da se na njih prijave.(MINA Business)