27-09-2023

Preduzeli sve da se ustanovi uzrok smrti bebe

Zaposleni u Oštoj bolnici Nikšić okupili su se ispred te ustanove i pozvali građane Nikšića i crnogorsku javnost da budu strpljivi i sačekaju rezultate istrage o smrti bebe u porodilištu te bolnice.

Preduzeli sve da se ustanovi uzrok smrti bebe | Radio Televizija Budva

Okupljanje zaposlenih OB Nikšić (Foto: RTCG)

Poručuju da je u slučaju smrti bebe u toj bolnici sprovedena i interna istraga i uzete izjave od svih zdravstvenih radnika koji su na bilo koji način učestvovali u pružanju njege i kasnije reanimaciji preminule bebe.

Mirko Varajić pročitao je saopštenje stručnog kolegijuma Opšte bolnice Nikšić u kojem se upućuje saučešće porodici preminule bebe.

"Sprovedena je interna istraga i uzete su izjave od svih zdravstvenih radnika koji su, na bilo koji način, učestvovali u pružanju njege i kasnije reanimaciji preminule bebe. Obaviješteno je Ministarstvo zdravlja koje je sprovelo dodatnu nezavisnu istragu. Uključeni su i policija i nadležne sudske institucije, kojima je na uvid data sva dokumentacija za koju su pokazali interesovanje", navodi se u pročitanom saopštenju.


Podsjećaju i da je naložena obdukcija, kao najvažnija i najmjerodavnija procedura za utvrđivanje smrti. Sprovedena je, kako ističu, od strane renomiranih ljekara KCCG i rezultati će biti u za to predviđenom roku.

“U isto vrijeme, svjedoci smo da se na nekim portalima i društvenim mrežama krivac unaprijed zna. Presuda je, bez ijednog dokaza, već izrečena, uz stigmatizaciju naše ustanove i zaposlenih u njoj. Javnost je već upoznata sa okupljanjima u bolničkom krugu, fizičkim nasrtajima na direktoricu kao i sa neukusnim skandiranjem ispod prozora bolesničkih soba, što je dovelo do uznemirenosti i pogoršanja zdravstvenog stanja najtežih pacijenata na internom odjeljenju”, poručuju iz zdravstvene ustanove.

Kažu da su doprinos takvoj atmosferi dali i funkcioneri nekih političkih partija svojim, kako ističu, ishitrenim i neodmjerenim izjavama.

“Na kraju, upućujemo apel za strpljenje svim našim sugrađanima i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti. Pokušajmo da ne prejudiciramo rezultat istrage i da tek po njenom okončanju damo svoj sud. Ukoliko se dokaže da je bilo propusta u liječenju, svako će po zakonu odgovarati u skladu stepenom svoje krivice. Do tada, pustimo ljekare, medicinske sestre i tehničare da rade svoj posao i bez dodatnog stresa pomažu onima koji im se za pomoć obrate”, zaključuje se u saopštenju stručnog kolegijuma Opšte bolnice u Nikšiću.