06-02-2020

Prekinut rad na eksperimentalnoj vakcini protiv HIV-a

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u SAD-u prekinuo je ispitivanja nad eksperimentalnim vakcinama koje su trebale da štite od zaraze HIV virusom, zbog toga što nijesu ispunjena očekivanja.

Prekinut rad na eksperimentalnoj vakcini protiv HIV-a | Radio Televizija Budva

Kako piše BBC, time su ugašene sve nade, a NIH je zaustavio istraživanje nad HVTN 702 vakcinama na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici, jer je utvrđeno da ne sprečava zarazu HIV-om koji uzrokuje AIDS.

Stručnjaci su izrazili duboko razočarenje i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti. Ta vakcina ne sadrži virus i zbog toga ne predstavlja prijetnju zaraze HIV-om za ljude koji je prime.

Propala vakcina bila je nova verzija prvog kandidata koja je mogla spriječiti zarazu HIV-om, jer se pokazalo da je pružala određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju provedenom u Tajlandu.

Postoji mnogo različitih vrsta HIV-a i vakcina je bila prilagođena najučestalijem podtipu u Južnoafričkoj Republici, gdje je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svijetu.

Polagane su velike nade u tu vakcinu koja se mogla adaptirati i obuhvatiti druge vrste HIV-a koji postoje u drugim dijelovima svijeta.

U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom periodu zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu, te 123 među onima koji su primili placebo.

Doktor Entoni Fauci iz NIH-a rekao je da nažalost ta vakcina neće biti put u okončanje globalne pandemije.

"Naučnici nastavljaju raditi na drugim pristupima i stvaranju sigurne i učinkovite vakcine protiv HIV-a i vjerujem da se to može postići", dodao je Fauci.

U primjeni je profilaktički lijek koji sprječava zarazu ako se uzima prije izlaganja virusu, ali za razliku od vakcine, on se treba uzimati redovno, možda čak i svakodnevno.

U zemljama u kojima taj profilaktički lijek nije dostupan najučinkovitiji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tokom seksualnog odnosa.

Dosadašnja dostignuća u razvoju antiretrovirusnih lijekova produžila su životni vijek zaraženih osoba.