19-03-2023

Prekinuto glasanje na jednom mjestu u Šavniku, u Bijelom Polju pokušaj fizičkog napada

Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring i istraživanja saopštili su da su na početku izbornog dana zabilježene manje nepravilnosti na više biračkih mjesta u Crnoj Gori. Građani Crne Gore danas biraju predsjednika. Sva birališta otvorena su na vrijeme, u 7, a zatvoriće se u 20 sati. Pravo glasa ima više od 542 hiljade građana.

Prekinuto glasanje na jednom mjestu u Šavniku, u Bijelom Polju pokušaj fizičkog napada | Radio Televizija Budva

(Foto: arhiva, RTCG)

Predsjednik OIK-a Šavnik Dušan radanović kazao je za Portal RTCG u selu Dubrovsko je prekinuto glasanje, jer jednom biraču nije dozvoljeno da glasa.

Kako kaže prema nezvaničnim informacija koje ima od biračkog odbora jednom građaninu, iako je upisan u birački spisak, nije dozvoljeno da glasa, nakon čega je prekinuto glasanje.

U Dubrovskom je upisano 45 birača.

CDT: Birač pokušao fizički da nasrne na članove biračkog odbora

CDT je od 15 do 17 sati zabilježio još nekoliko nepravilnosti.

Kako navode na biračkom mjestu br. 83 Lozna u Bijelom Polju, nakon poništavanja glasačkog listića zbog javnog glasanja, birač je vrijeđao članove biračkog odbora, i pokušao fizički da nasrne na njih u čemu je spriječen.

"Na biračkom mjestu broj 22-A, OŠ Branko Božović u Podgorici jedan birač je slikao glasački listić nakon glasanja. Ovaj listić nije proglašen nevažećim", navodi CDT.

CEMI nepravilnosti do 16 sati

CEMI navodi da je u 15.47 časova, u Kolašinu, na biračkom mjestu dva, jedan birač slikao glasački listić.

"Birački odbor ovakav listić treba da proglasi nevažećim u skladu sa članom 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika", navedeno je na Tviteru nalogu Centra za monitoring.

Prema više prijava građana i posmatrača CeMi-ja, ponavlja se nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, a što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Pozivamo predsjednike BO da se striktno pridržavaju odredbi ZIOP-a na način što će upozoriti lice koje na ovaj način ometa rad, i u slučaju ponavljanja nepravilnosti, a na osnovu prethodne odluke BO isto lice udaljiti, uz konstataciju u zapisniku o radu biračkog odbora“, navodi CEMI.

Kako navodi Cemi u Nikšić na jednom biračkom mjestu birački odbor je dozvolio uniformisanom licu (vatrogascu-spasiocu) da pristupi biračkom mjestu i glasa.

„Shodno članu 71 ZIP-a, pripadniku policije i drugom uniformisanom licu nije dozvoljen pristup biračkom mjestu dok traje glasanje“, saopštio je CEMI.

CDT - nepravilnosti do 15 sati: Na oko 4% biračkih mjesta odsutni članovi biračkih odobra

Na biračkom mjestu broj 13, Ćukovac, u Bijelom Polju, šest zahtjeva za glasanje putem pisma je popunjeno na biračkom mjestu, i nijesu potpisani od strane birača, saopštio je CDT.

Sličnu situaciju su zabilježili i na biračkom mjestu 69-B, OŠ Vuk Karadžić, u Podgorici, gdje četiri zahtjeva za glasanje putem pisma nijesu bila potpisana od strane birača.



"Na biračkom mjestu broj 37, OŠ u Strahovom Dolu, u Pljevljima zabilježena je povreda tajnosti glasanja, na način što su muškarac i žena zajedno glasali iza paravana i slikali svoje glasačke listiće. Birački odbor nije reagovao, i nije učinio nevažećim ove listiće, suprotno propisima. Na istom biračkom mjestu jedna biračica je fotografisala listić, što birački odbor nije primijetio i nije reagovao. Na biračkom mjestu broj 22, OŠ u Rudnici, u Pljevljima, član biračkog odbora koristi mobilni telefon, što je suprotno zakonu. I u Podgorici, na biračkom mjestu 15-B OŠ Maksim Gorki, prisutni uporno koriste mobilne telefone", navodi CDT.

Na biračkom mjestu broj 83 Lozna u Bijelom Polju zabilježen je jedan slučaj javnog glasanja. Birački odbor je poništio taj glas u skladu sa zakonom.

"Zabilježili smo da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima broj 106 D, Dom omladine Donja Gorica, i 69-B, OŠ Vuk Karadžić u Podgorici; broj 22, OŠ Rudnica u Pljevljima; broj 10, Vusanje u Gusinju; broj 132, vrtić Sunce u Nikšiću; broj 22 Kolašin i broj 34 Ljevišta u Kolašinu; i broj 13, Ćukovac, u Bijelom Polju. Ukupno, ova pojava je registrovana na oko 4% biračkih mjesta iz našeg uzorka. Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", navodi CDT.

14:04 - I danas neželjeni pozivi na privatne brojeve građana

Biljana Papović iz CDT-a saopštila je da je ta NVO dobila više žalbi građana koji su im kazali da i na dan izbora dobijaju neželjene pozive iz štabova kandidata.

"Ovo se može okarakterisati kao neprimjeren pritisak na građane", jazala je Papović.

13:24 - Član Biračkog odbora napustio biračko mjesto u Maslinama u Podgorici

U Maslinama u Podgorici na Biračkom mjestu 39-B, član biračkog odbora je napustio biračko mjesto. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

12:46 - Premješteno biračko mjesto u Nikšiću: Neuslovne prostorije, udaljena lokacija

CDT je objavio fotografije biračkog mjesta broj 7 u Nikšiću koje je premješteno u neuslovne prostorije.

„Biračko mjesto broj 7 u Nikšiću je za ove izbore premješteno na novu lokaciju - JP komunalno - radna jedinica Čistoća. Sad je BM vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu“, saopštili su iz CDT-a.



12:15 - Nepropisno zapečaćena kutija u MZ Ljubović, u Pljevljima glasač listić popunio van biračkog mjesta

Na biračkom mjestu broj 71, MZ "Ljubović", u Podgorici, birački odbor nije propisno zapečatio kutiju poslije prvog birača, već su poslije određenog vremena primijetili propust. Nakon konsultacija sa OIK-om odlučeno je da se glasanje ne prekida, već da se propust konstatuje u zapisniku.

Na biračkom mjestu broj 33, Rasovo-3, u Bijelom Polju, birač je glasno saopštio za koga će glasati. Nakon što mu je birački odbor saopštio da to nije dozvoljeno i da će glasački listić biti poništen, birač je napustio biračko mjesto odnijevši listić sa sobom.

Na biračkom mjestu broj 54 Hotel Pljevlja, jedna biračica je iznijela glasački listić van biračkom mjesta, što je zabranjeno, i vratila se nakon nekoliko minuta i ubacila listić u glasačku kutiju. Niko iz biračkog odbora nije reagovao na ovo kršenje zakona.

Na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima.

Korišćenje mobilnih telefona od strane članova biračkih odbora, koje je zabranjeno zakonom, zabilježeno je na biračkim mjestima broj 37 MZ "Jedinstvo" i broj 64 MZ "Drač", u Podgorici, kao i na biračkim mjestima broj 50, OŠ "Mile Peruničić" i broj 54, Hotel Pljevlja, u Pljevljima.

12:04 - U Vukovcima prijavljena dva člana BO da vode posebnu evidenciju o biračima koristeći poseban spisak

Na biračkom mjestu Vukovci u Zeti posmatrač CEMI-ja je prijavio da dva člana Biračkog odbora vode evidenciju o izlasku određenih birača, koristeći poseban spisak unešen na biralište.

Kako objašnjavaju u ovoj NVO, na ovaj način povrijeđen je član 71a ZIOPa, koji propisuje da je članovima Biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno da na biračkom mjestu vode bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska.

11:27 - CEMI: Fotografija glasačkog listića objavljena na društvenim mrežama

Tokom konferencije nakon 11 sati iz CEMI-ja je saopšteno da je više puta saopšteno ime birača koji su došli na glasanje. Zatim, fotografija glasačkog listića koji je zbog kršenja zakona poništen objavljen je na društvenim mrežama.

11:15 - CDT: Nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja

Posmatrači CDT-a sa terena prijavili su nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja. Na biračkom mjestu broj 14, Dječiji vrtić, na Cetinju zabilježen je jedan slučaj javnog glasanja. Birački odbor je poništio taj glasački listić u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj 39-B, predškolska ustanova "Đina Vrbica", u Podgorici, birač je fotografisao listić nakon glasanja. Birački odbor ga je poništio u skladu sa zakonom.

Na biračkom mjestu broj 7, Mataguži, Zeta jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača, što je suprotno propisima. Nakon opomene, ova praksa je prekinuta.

Na biračkom mjestu broj 6, Dom Rudnika uglja, u Pljevljima jedan birač je pri ubacivanju listića u kutiju javno izgovorio za koga glasa. Niko od članova biračkog odbora nije reagovao. Glasački listić, suprotno pravilima, nije poništen.

Pored ovih nepravilnosti uočeno je još i da su biračkom mjestu broj 44, Rastovac, u Nikšiću, primljeni zahtjevi za glasanje putem pisma bez potpisa birača. Naknadnim uvidom, utvrđena je ta nepravilnost, pa je odlučeno da ti zahtjevi neće biti uvaženi.

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ Rudinica, u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

10: 45 Članovi biračkih odbora koriste telefone, nekoliko birača fotografisalo listić

Posmatrači CEMI-ja zabilježili su da na više biračkih mjesta članovi biračkog odbora koriste telefon, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim se zabranjuje upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje.



Takođe, zabilježeno je i nekoliko fotografisanja glasačkih listića na više biračkih mjesta.

10:13 - Proces glasanja u naselju Skrbuša kod Kolašina kasni više od sat

Posmatrači CEMI-ja konstatovali su da u Skrbuši u opštini Kolašin, na biračkom mjestu 8, postupak otvaranja biračkog mjesta nije sproveden blagovremeno i početak procesa kasni više od sat vremena.

09:24- Pokušaj ometanja rada posmatrača CEMI-ja

Iz CEMI-ja su kazali da su zabilježeni uobičajeni problemi tokom otvaranja birališta, a primijećen je i reklamni materijal u blizini biračkih mjesta.

„Na četiri biračka mjesta odbori su trađili od CEMI-jevih posmatrača da om dostave dokumentaciju koja nije potrebna ili ne postoji i na taj način su pokušali da ometaju rad naših posmatrača“, kazali su iz CEMI-ja i poručili da su problemi otklonjeni.

09:17 - CDT jutro mirno, manje nepravilnosti

Prema informacijama CDT-a jutro na biralištima protiče mirno. Posatrači su prijavili manji broj nepravilnosti i kršenja.

Na biračkom mjestu u Rastovcu u Nikšiću, jedan birač je povrijedio tajnost glasanja, ubacujući otvoren listić u kutiju koji je proglašen nevažećim u skladu sa zakonom.

08:45 - Čitanje imena birača naglas i glasanje uprkos nezapečaćenoj kutiji u Podgorici

Prva nepravilnost zabilježena je na biralištu u Gornjoj Gorici gdje su se naglas čitala imena birača pri identifikaciji.

„Po čl. 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika, članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov rb na biračkom spisku“, podsjećaju iz CEMI-ja.

Takođe u Podgorici posmatrači CEMI-ja tzabilježili su da se na biračkom mjestu 60A glasanje obavlja uprkos tome što kutija još nije pečatirana. Takođe nije potpisan prvi birač.

„Po 79 Zakona o izboru odbornika i poslanika birački odbor provjerava glasačku kutiju u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mjesto. Rezultat kontrole upisuje se u kontrolni list koji potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mjesto.U glasačku kutiju ubacuje se kontrolni list, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora“, kazali su iz CEMI-ja.

09:00 - U Tološima glasali bez potpisivanja u Izvod iz biračkog spiska

Na Biračkom mjestu BM 5B u Tološima posmatrači CEMI-ja konstatovali su da građani glasaju bez potpisivanja u Izvod iz biračkog spiska, što je suprotno odredbama člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Slična nepravilnost je, kako ističu, primjećena i na susjednom biračkom mjestu.