26-01-2021

Preko 200 žena priznalo da je seksualno zlostavljano

Više od 200 žena javilo se novinarki Portala Analitika Ivoni Drobnjak putem Instagrama da se požale kako su bile žrtve seksualnog naslja i zlostavljanja.


Foto: Pobjeda/Sa konferencije za medije

To je Drobnjak kazala na konferenciji za novinare koja se organizuje u Centru za LGBT zajednicu SOGI.

Ona, koja je i pisac, ispričala je da je bila podstaknuta aktuelnim događajima iz regiona, te je na svojoj Instagram stranici “Osuđenja jer sanjarim”, pozvala pratioce da joj saopšte iskustva o seksualnom nasilju, piše Pobjeda.

“Silovana sam kada sam imala 13 godina. Seksualno sam zlostavljana kada sam imala sedam godina, od krvnog srodnika. Ta djevojka je rekla da nikome nije prizanla, a zbog pokušaja samoubistva završila je na psihijatriji. “Ujak je pokazao polni organ kada je imala 12 godina, na silu me poljubio“. Sljedeća je imala 13 godina kada je momak pokušao da je siluje, kad je rekla mami šta je uradio, nije joj vjerovao. Dva puta je pokušala da se ubije. Sljedeća djevojka je imala samo šest godina kada je bila na moru. “Tata je bio na plaži, mama u trgovini. Neko je pokucao, otvorila sam vrata, a na vratima je bio stariji čovjek koji me je silovao na kauču. I dalje imam traume”, navela je Drobnjak.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić kazala je da je neophodno da se promijeni zakondavni okvir, da kazne treba da budu strože.

“Vidljivost problema treba da bude veća. Ovo je problem koji uvijek postoji, nije riječ o nečemu što se događa sada. Što je moćniji počinilac sekusalnog nasilja, to je do njega teže doći, teže ga je procesuirati. Poseban problem su strah i trauma i to je problem da se žrtve jave”, ukazala je Jelušić.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović upozorava da je riječ o društvenoj katastrofi.

“Ovo je žmurenje kompletne javnosti. Niko nema prava da žmuri. Jeste bolno. Dužni smo da svako od nas napravi konkretan potez i stanemo na put ovom problemu”, naglasio je Vučurović.



Izvor: Pobjeda