23-03-2022

Preko Luke Bar se prokrijumčari više od 2 milijarde cigareta

Procjenjujemo da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope, saopštila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks..

Preko Luke Bar se prokrijumčari više od 2 milijarde cigareta | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Procjenjujemo da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope, saopštila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks..

Ona je to saopštila na sedmom neformalnom regionalnom sastanku na visokom nivou direktora carinskih uprava Zapadnog Balkana u Budvi, koji je organizovan uz podršku britanske Uprave prihoda i carina (HMRC).

Medok je tom prilikom kazala kako britanska vlada podržava carinske uprave širom regiona "jer nam je stalo do sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana".

Ona je dodala da su stabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije kako bi se spriječile i borile protiv organizovanog kriminala i korupcije, utirući put pravednijem i sigurnijem društvu i atraktivnom poslovnom okruženju.

"Organizovane kriminalne grupe ne interesuju ni političke granice ni administrativne podjele i nastoje da ih iskoriste, da bi olakšale svoje kriminalne radnje, poput krijumčarenja nedozvoljene i opasne robe. Znamo da je Zapadni Balkan geografsko čvorište za kretanje migranata, ilegalnih droga, oružja i cigareta u Zapadnu Evropu. Znamo da organizovane kriminalne grupe krijumčare nedozvoljenu robu kroz morske luke Drač i Bar, te kopnom iz Grčke i Bugarske. Znamo da opasna i nedozvoljena roba stiže na ulice Ujedinjenog Kraljevstva – i drugih gradova u Evropi – dolazeći preko Zapadnog Balkana. Procjenjujemo da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko 2 milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope", rekla je Medoks.

Procjenjuje se, kako je rekla, da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona eura izgubljenih prihoda svake godine.

"To je novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umjesto toga ide u džepove kriminalaca", rekla je ambasadorka Medoks.

Ona je posebno istakla da je više od 40 miliona ilegalnih cigareta otkriveno i zaplijenjeno na Zapadnom Balkanu od 2020. godine kao rezultat saradnje između HMRC-a i carinskih partnera na Zapadnom Balkanu.

"Mnogo više miliona cigareta je otkriveno korištenjem opreme donirane od strane Ujedinjenog Kraljevstva i zaplijenjeno od strane organa reda koji su prošli obuku koju su pružili britanski stručnjaci", dodala je ambasadorka.

Posebno mjesto u izlaganjima domaćina zauzela je primjena Odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji slobodne zone Luka Bar, koju je Vlada Crne Gore donijela u decembru 2021. godine, saopštila Uprava prihoda i carina.

Prezentovani su koraci koje je UPC, kako navode, od početka kalendarske godine preduzela u dosljednoj primjeni ove Odluke, predstavljene su i novine koje su implementirane u radu SCZ Luka Bar.

U uvodnom dijelu Sedmog regionalnog sastanka na visokom nivou direktora carinskih uprava Zapadnog Balkana obratila se i v.d. direktorice UPC Milena Petričević.

Petričević je ukazala da proces usvajanja evropskih standarda i transformacija carinske službe u modernizovani sistem upravljanja i rada, "pretpostavljaju stalni razvoj i unapređenje ljudskih resursa, što u fokus stavlja profesionalizam, etiku i unapređenje vještina carinskih službenika".

"Menadžment Uprave odlučan je da dosljedno sprovodi strategiju jačanja etike i integriteta zaposlenih. „Čvrsto vjerujući da će se ovaj proces uspješno sprovesti, promovišemo etiku, moral i kulturu integriteta i uvodimo antikoruptivne mehanizme u cilju eliminisanja rizika od korupcije", poručila je Petričević.

"Misija Uprave je da u svakom trenutku osiguramo balans i potrebnu ravnotežu nivou zaštite društva s jedne strane i protoka međunarodne trgovine, s druge strane. Globalne prijetnje koje se ogledaju kroz organizovani kriminal, nelegalnu trgovinu nedozvoljenim materijama, terorizam, ulogu carinske službe pomjeraju u epicentar", naglašava Petričević.