20-06-2023

Premijera baleta "Skenderbeg" za zatvaranje JFI - Budva 2023.

Od prvog dana, svečanog otvaranja Jadranskog festivala igre i premijernog izvođenja baletske predstave “Mediteran” Muzičkog centra Crne Gore bilo je jasno da će festival, koji Turistička organizacija opštine Budva organizuje prvi put, ispuniti svoj cilj – postati događaj koji će kvalitetom svojih programa okupljati veliki broj ljubitelja kulturnih sadržaja.

Premijera baleta

Foto: TOB

Od 9. juna smjenjuju se različiti umjetnički žanrovi – baletske predstave, izložbe, koncerti, a broj mjesta na tribinama je mali da primi sve koji žele da budu dio nesvakidašnjih večeri u kojima je publika izuzetno važan činilac koji umjetnicima na sceni daje dodatni motiv da plešu, sviraju ili pjevaju bolje. Ukoliko je to uopšte moguće!

Do kraja festivala je ostalo još 7 dana.

Iza nas su nevjerovatna tri dana ciklusa “Igre Jazz-a” u okviru kojeg su se publici predstavili legendarna makedonska grupa “Leb i sol”, poznati hrvatski sastav “Cubismo” i ruski saksofonista Oleg Kireyev – “revolucionarni džezer sa Urala”.



Ispred nas su još tri velika događaja: slovenački balet “Perpetuum Mobile”, projekat koji je nastao kao saradnja Slovenačkog nacionalnog teatra iz Nove Gorice i GO2025 Evropska prijestonica kulture 2025, a podržan je od strane grada Nova Gorica i ministarstva kulture Slovenije. Balet je prvi put odigran prošle godine, a posvećen je 570. godišnjici rođenja renesansnog genija Leonarda da Vinčija. Na repertoaru JFI je u srijedu, 21. juna. Već narednog dana održaće se premijerno izvođenje opere “Maratonci trče počasni krug” u produkciji TO Budva i koprodukciji “Oh cinema & Theatre” i internacionalnog Festivala “Isidora Žebeljan” (Kragujevac), a za sam kraj festivala je predviđeno, takođe premijerno, izvođenje baleta “Skenderbeg” u produkciji TO Budva i koprodukciji Bitef teatra i “Oh cinema & Theatre”.

“Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije anti-heroj, već pasivni posmatrač. Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?”
(Isidora Stanišić)