03-10-2023

Premijerom predstave “Brod” večeras počinje nova sezona CNP-a

Crnogorsko narodno pozorište večeras otvara novu pozorišnu sezonu podgoričkom premijerom predstave “Brod” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, rađenu u koprodukciji sa Beoartom. Predstavu nastalu po motivima života, književnog opusa i političkog djelovanja Stefana Mitrova Ljubiše publika može da pogleda i sjutra na Velikoj sceni u 20 sati.


Foto: Duško Miljanić

“Drama Brod zamišljena je kao omaž ideji koju je zastupao Stefan Mitrov Ljubiša, a to je da je otvorena pobuna pogrešan put za ostvarenje ciljeva. To je priča o njemu kao osobi koja je, uprkos otporima sopstvene sredine, čak i brata, provela život u propagiranju mira, nenasilnog otpora i borbe koja se sprovodi samo kroz politiku”, kazala je autorka teksta i rediteljka Ana Đorđević.

Scenografkinja predstave je Ljubica Petrović, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, lektorka Dubravka Drakić, asistentkinja režije Nataša Milićević, asistentkinja kostimografa Mia Đurović, muziku je komponovala Nina Perović, a izvršna producentkinja predstave je Janja Ražnatović. Uloge tumače: Lazar Dragojević, Stevan Vuković, Branka Otašević/Sanja Vujisić, Maja Stojanović, Aleksandar Radulović, Jelena Minić i Pavle Prelević.

U odnosu na produkcione aktivnosti koje će CNP imati tokom mjeseca na realizaciji novih predstava i programa kojima će se obilježiti jubilej 70 godina od osnivanja, ostatak oktobarskog repertoara odvijaće se na Sceni Studio. Tako će 10. i 11. oktobra publika imati priliku da pogleda “Prst” i “Play Shakespeare”, diplomske ispite studenata glume FDU Cetinje iz klase red. prof. Branimira Popovića i Dubravke Drakić. Predstava “Proces” koju je po tekstu Franca Kafke režirala Dušanka Belada biće izvedena 16. i 17. oktobra, a “Mali bračni zločini”, Erika Emanuela Šmita, autora Marije Đurić i Pavla Bogojevića, 19. i 20. oktobra.

Istovremeno, na sceni Studio počinje i filmski program. U okviru ciklusa Novi val crnogorskog filma publika će biti u prilici da pogleda dva ostvarenja. Najprije, 13. oktobra biće prikazan film “Grudi”, u režiji Marije Perović, a potom 18. oktobra i “As Pik”, reditelja Draška Đurovića, koji je 2013. godine bio prvi crnogorski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film. Ulaz na obje projekcije je slobodan.

Ulaznice za predstave mogu se rezervisati i kupiti na zvaničnom veb-sajtu pozorišta www.cnp.me, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.