14-11-2023

Preminuo psihijatar Jovan Marić

Poznati psihijatar Jovan Marić preminuo je u 82. godini. Marić je bio pisac, bivši profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i diplomata.

Preminuo psihijatar Jovan Marić | Radio Televizija Budva

Marić (Foto: Beta/AP)

U Bijeljini je završio srednju muzičku školu, instrument klavir i bio je gradski prvak u šahu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u junu 1964.

Tri godine je radio u bolnici u Bijeljini na hirurgiji kao asistent na operacijama i na ginekologiji. Bio je redovni profesor Medicinske etike i Psihijatrije na Medicinskom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je i upravnik dnevne klinike u Institutu za psihijatriju u Beogradu. Autor je više udžbenika.

Pružao je psihijatrijsko vještačenje na sudu i bio ambasador u Nigeriji od 2014. do 2016. godine, kada je smijenjen posle negativnog publiciteta tabloida.