28-07-2022

Preporuka dermatologa: Idealna temperatura vode za umivanje

Zimi smo skloniji da više vremena provodimo pod vrućim tušem i u toplim kupkama, a ljeti kao da jedva dočekamo hladniju vodu koja nas ujutro razbuđuje, a uveče snižava nepodnošljive dnevne temperature. Ali, dermatološki stručnjaci upozoravaju da previše toplom ili previše hladnom vodom, samo štetimo koži.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Vruća voda

“Jako topla voda pravi više štete nego koristi jer skida sebum kože i uklanja zdrave masti i ulja koja su neophodna za zdravlje kože. Ovo ugrožava barijeru kože i njezinu mogućnost da se sama zaštiti. Kožna barijera je odgovorna za zadržavanje vlažnosti i ako je ugrozimo, može dovesti do povećane osjetljivosti i iritacija”, kaže dermatološkinja Sonakshi Khorana. Zato postoji mogućnost da primijetite bore i namreškanost kože nakon što završite s vrućim tuširanjem ili umivanjem.

A hladna voda?

Dermatolog Ross Perry kaže da nema sreće ni u hladnoj vodi. “Nije efektivna u čišćenju kože niti će ukloniti bakterije i nečistoće koje koža prikupi tojekom dana.”

Nagrađivana osnivačica skincare brenda 001 kojeg obožavaju slavni i dermatološkinja, Ada Ooi, kaže da u jednom slučaju hladnija voda nije toliko štetna.

“Ako želite da smanjite nadutost i oticanje lica kada se probudite, hladna voda radi savršeno. Zgrušava krvne sudove lica što smanjuje protok krvi i time smanjuje natečenost i smiruje iritaciju. Pomaže i osjećaju zategnutosti i smanjuje crvenilo”, objašnjava za britanski Stylist.

Koja je onda idealna temperatura vode za umivanje?

Tačno ona između hladne i tople, a to je mlaka.

“Mlaka voda će efektivno očistiti lice a neće previše isušiti kožu. Savjetujem ljudima da naprave duplo čišćenje lica pri čemu mlaka voda neće izazvati iritacije. Umjesto toga, pripremiće vašu kožu za iduće korake. Malčice hladne vode koju nakon toga ‘pošpricate’ po licu, pomoći će da se smanji natečenost i osječačete se budnije. Nema razloga da prilikom umivanja koristite vruću vodu”, zaključuje Perry.