19-08-2020

Preporuka o odlaganju proširenja porodice i dalje na snazi

Preporuka o odlaganju planiranja novog člana porodice za vrijeme pandemije novog koronavirusa i dalje je na snazi, kazao je Dnevnim novinama direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore Ivan Đukić.



“Razlog tome je dvojak. Kao prvo, imuni sistem trudnice je podložan promjenama u trudnoći, kao i svaki organ i organski sistem u tijelu žene za vrijeme trudnoće. Kao takav, imuni sistem je smanjenog odgovora, čime bi i odgovor na infekciju koronavirusom mogao biti oslabljen. Kako se radi o novom virusu, još nedovoljno jasnom naučnom svijetu, sa brojnim kliničkim manifestacijama i odgovorom čovjeka, ukoliko je došlo do trudnoće potrebno je da se trudnica sa posebnom pažnjom brine o svom zdravlju, održavanju preporuka na svjetskom nivou distanca, ruke, maska”, pojasnio je Đukić za DN.

Drugi razlog je, kako je rekao, nepoznanica uticaja virusa na razvoj ploda.

“Stoga, ukoliko je došlo do trudnoće, tu trudnoću treba pratiti nešto intenzivnije”, savjetuje on.

Važeća preporuka za trudnice sa Covid-19 infekcijom je, dodaje, da se porađaju na osnovu akušerskih indikacija.

“Ono čime se adaptira tim akušera jeste akušerski nalaz koji ukoliko je trudnica u aktivnoj fazi porođaja, regularnih uterinih kontrakcija sa slabim napredovanjem akušerskog nalaza, da se u interesu trudnice porođaj dovrši operativnim putem”, rekao je Đukić.

On je dodao da se PCR test na novi koronavirus radi trudnicama sa simptomima COVID-19 infekcije, kao i trudnicama koje su u visokom epidemiološkom riziku da su moguće inficirane.

“Druga grupa trudnica kojima se bez simptoma radi PCR test na COVID-19 su trudnice koje imaju indikacije za završavanje porođaja carskim rezom, te se u sklopu preoperativne pripreme testiraju i na COVID-19”, rekao je Đukić.

Inače, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra nema trudnica koje su inficirane novim korona virusom, a od 16. marta ove godine do juče u porodilištu najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori bilo je 1.219 porođaja.



Izvor: Dnevne novine