15-04-2020

Presjek: Analizirano 103 uzorka, nema novooboljelih

Senad Begić, pomoćnik direktora IJZCG, saopštio je danas da su laboratorije te institucije od jučerašnjeg presjeka pa sve do maloprije, analizirale 103 uzorka od kojih nijedan nije bio pozitivan na aktuelni virus Covid-19.



Dr. Saša Radović, direktor Instituta za bolesti djece, saopštio je danas na redovnoj konfenerciji za novinare da se u KCCG nalazi 16 pacijenata od toga je deset na infektivnoj klinici, te da su oni dobrog zdravstvenog stanja. Troje se nalazi na internoj klinici, dok je ostalih troje na intenzivnoj njezi, od čega je dvoje na respiratorima.

U opštoj bolnici Nikšić se nalazi sedam pacijenata, u beranskoj opštoj bolnici su hospitalizovana četiri pacijenta, dok se u barskoj opštoj bolnici nalazi sedam pacijenata, od kojih je danas jedan pacijent otpušten. Svi pacijenti su urednog vitalnog statusa naveo je dr. Radović.

Što se tiče novozaraženog pacijenta iz Placa, Begić kaže da još nijesu utvrdili izvor infekcije, ali da se testiraju kontakti oboljelog iz Plava.

Pored anketiranih članova porodice, testirani su i medicinski radnici, zato što je pacijent dolazio na previjanje u Opštu bolnicu u Baranama.

Za očekivati je da imamo porast broja oboljelih narednih dana, istakao je Begić.

Popuštanje mjera će se raditi postepeno, ponovio je on, nikako naglo.

Begić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su još ranije pet pozitivnih na korovnavirus otkrili u karantinu na Vučju.

"To je samo opravdanost naših mjera, da nijesu te osobe bile smještene u karantin i da nijesu bile testirane, još bi proširili virus na ostale članove porodica i tako dalje," rekao je Begić.