06-10-2023

Pretučen maloljetnik, slučaj prijavljen policiji

Šesnaestogodišnji učenik Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” u Podgorici pretučen je u dvorištu jedne osnovne škole nakon što ga je drug nagovorio da prošetaju do nasilnika koji su ga pretukli, a poslije toga su ga i snimili kako se ponizno spuštenih ruku njima izvinjavao. Slučaj je prijavljen policiji.

Pretučen maloljetnik, slučaj prijavljen policiji | Radio Televizija Budva

Na snimku, koji se postao viralan na društvenim mrežama vidi se maloljetnik uplašenog izraza lica sa krvavim podlivima po licu, krvavom majicom, kako se nasilnicima izvinjava. Motiv, kako tvrdi majka dječaka, zašto se njen sin izvinjava, nije poznat.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard, maloljetnika je namamio blizak drug da izađe ispred kuće oko 19 sati, kada su zajedno krenuli u kratku šetnju do jedne zabjelske škole gdje su ih čekali poznanici. Odmah po dolasku u dvorište škole, po medicinskoj dokumentaciji pretučenog mladića u koju je portal Standard imao uvid, više puta su ga udarili u glavu i tijelo.

Njegova majka kaže da je još u šoku, te da strahuje za bezbjednost svog djeteta.

“Strah me da svoje dijete sjutra pošaljem u školu. Mislim da će se ovo ponoviti, jednostavno bih da svoje dijete zaštitim, ali ne znam kako, ti mladići su prijetili i slali poruke nakon što smo prijavili, dolazili ispred kuće. Iskreno, te večeri kada se sve to desilo saznala sam od kćerke šta se desilo, a onda su me pozvali i iz škole. Te noći je sa drugom otišao u dvorište jedne osnovne škole na Zabjelu, u mračnom dijelu u jednom uglu su mu prema riječima mog sina zadali jedan udarac, iako u medicinskoj evidenciji stoji da ih je bilo više i po glavi i po tijelu. Osim toga, snimili su ga kako se izvinjava, onako nagrđenog. On je nakon toga došao kući i zatvorio se u sobu, nije od straha ništa pričao dok ćerka na jednoj viber grupi nije vidjela”, ispričala je vidno uznemirena majka.

Ovaj slučaj je prema saznanjima portala Standard prijavljen policiji, obavljena je kontrola pretučenog u Urgentnom centru, jedan od dvojice osumnjičenih mladića je saslušavan, dok drugi još uvijek nije privođen. Takođe, kako saznajemo mladićima je rađen test na psihoaktivne supstance.

Komentar direktorice odnosio se na drugi slučaj

Juče objavljeni tekst o ovom slučaju, koji smo prenijeli sa portala Standard, uklonili smo nakon što smo utvrdili da su novinari tog medija izjavu direktorice škole o drugom događaju prenijeli kao njen komentar na ovaj incident.

U tom tekstu navedeno je da je direktorica Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” Sonja Dabetić izjavila da su đaci, učesnici incidenta, kažnjeni vaspitnom mjerom Nastavničkog vijeća – ukor pred isključenje, te da se ne radi o vršnjačkom nasilju.

“Molim vas da ne dižemo frku oko toga. To su dječije čarke. Oni su se u dvorištu škole pokačili nakon završetka časova, on ga je udario ali ništa strašno se nije desilo. To nije vršnjačko nasilje, svi znamo šta je vršnjačko nasilje. Nastavničko vijeće je glasalo i ovi đaci su dobili ukor pred isključenja. Dakle, nema nikakvih problema, sve je u redu”, rekla je Dabetić, pri tom komentarišući drugi slučaj.

(roditelji.me)