05-01-2018

Prihvatili dijalog sa Južnom Korejom

Sjeverna Koreja je prihvatila dijalog sa Južnom Korejom na visokom nivou o predstojećim Zimskim olimpijskim igrama, saopštili su južnokorejski zvaničnici, a prenosi agencija Mina.

Prihvatili dijalog sa Južnom Korejom | Radio Televizija Budva

Kako navodi agencija AP, to će biti prvi sastanak nakon više od dvije godine i znak smanjenja animoziteta između dvije države.

Odluka Pjongjanga saopštena je nekoliko sati pošto su Sjedinjene Američke Države pristale da odlože zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom, prenosi B92.

"Sjeverna Koreja je danas poslala dopis u kojem se navodi da prihvata predlog Seula da se razgovori održe 9. januara", rečeno je južnokorejskom ministarstvu za ujedinjenje.

Sastanak bi trebalo da se održi u pograničnom gradu Panmundžomu.

Sjeverna Koreja potvrdila je da je prihvatila ponudu Južne Koreje da se delegacije dvije države sastanu u takozvanom "selu primirja" kako bi razgovarale o saradnji na Olimpijskim igrama i unaprijedili odnose.

Portparol Ministarstva naveo je da očekuje da će tokom sastanka dvije Koreje saopštiti jedna drugoj ko će predvoditi delegacije, kao i da će razgovarati o drugim problemima.

Posljednji put dvije Koreje su se sastale u decembru 2015. godine.

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Džong-una da bi "zategnuta situacija" mogla da utiče na Zimske olimpijske igre, sjevernokorejski lider je u novogodišnjoj poruci rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dvije zemlje.

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.