02-02-2023

Prijatelji prodaju privatna pisma princeze Dajane

U javnost su procurila privatna pisma princeze Dajane u kojima je otkrila da nije htjela da pristane na razvod od kralja Čarlsa iako je znala da će "cijela situacija biti ružna i očajna", izvijestio je Dejli Mejl.

Prijatelji prodaju privatna pisma princeze Dajane | Radio Televizija Budva

(Foto: Guliver)

Izolovanost, strah da joj prisluškuju telefon, žaljenje zbog razvoda i kritike na račun kraljevske porodice neke su od tema 32 pisma i čestitki koji su napisani između 1995. i 1996. godine, a bili su namijenjeni njenim bliskim prijateljima Suzi i Tareku Kasemu.

Par je odlučio da se riješi pisama jer smatraju da je "njihovo posjedovanje velika odgovornost koju ne žele da prenesu na svoju djecu", ali i pored toga, odlučili su da zadrže neka koja su zaista povjerljiva. Ostala pisma će prodavati pojedinačno, a prihod će biti doniran humanitarnim organizacijama koje je podržavala Dajana.

U jednom od njih, napisanom 28. aprila 1996. godine, Dajana je navela kako je otkazala odlazak u operu zbog napetosti i pritiska koji je na nju vršen sa svih strana.

"Proživljavam vrlo teške trenutke, a pritisak je ozbiljan i dolazi sa svih strana. Ponekad je preteško držati glavu uzdignutom, a danas sam na koljenima i samo žudim za tim da ovaj razvod prođe jer je cijena ogromna", napisala je.

20. maja 1996. godine Dajana je napisala Suzi i da su telefoni u palati prisluškivani.

"Da sam prije godinu dana znala šta ću doživjeti prolazeći kroz ovaj razvod, nikada ne bih pristala na njega. To je tako očajno i ružno", piše u pismu.

Dajana je u pismima otvoreno napadala članove kraljevske porodice, ali je i otkrivala povjerljive detalje.

"Možda su me opisali kao leptira, ali ne želim odletjeti iz ove divne porodice", napisala je Dajana 2. decembra 1995. godine, samo dan nakon što je kraljica Elizabeta posavjetovala nju i Čarsla da se razvedu.

Pokojna princeza u mnogim pismima srdačno je zahvalila paru što joj je "pružio veliku emocionalnu podršku i što su bili uz nju i slušali sve njene priče".

"Neizmjerno sam dirnuta time koliko ste oboje zaštitnički nastrojeni prema meni. Nisam navikla na to", napisala im je.

Porodica Kasem, koja i danas živi u Londonu, pisma će prodati 16. februara.