01-07-2022

Prijave za upis brucoša 4. i 5 jula

Konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore biće objavljen sjutra, a prijave se podnose 4. i 5. jula do 16 sati.

Prijave za upis brucoša 4. i 5 jula | Radio Televizija Budva

Foto: UCG

Iz UCG-a su kazali da će konkurs, kojim su predviđena 3.344 mjesta na 19 organizacionih jedinica UCG, biti objavljen na zvaničnom sajtu Univerziteta i u dnevnom listu koji izlazi u Crnoj Gori.

Oni su pojasnili da, u skladu sa programom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, UCG organizuje elektronsko prijavljivanje.

“Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice”, kazali su iz UCG-a.

Oni su naveli da pravo prijave na konkurs za upis na osnovne studije imaju crnogorski državljani i stranci, u skladu sa zakonom, koji su stekli odgovarajuću kvalifikaciju IV-1 podnivoa Nacionalnog okvira kvalifikacija.

“Prijava na konkurs se podnosi 4. i 5. jula do 16 sati, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren, a ukoliko se prijava podnosi neposredno organizacionoj jedinici, podnosi se označenih dana u okviru radnog vremena studentskih službi”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu se 6. jula.

“Raspored termina polaganja predmeta biće istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica”, naveli su iz UCG-a.

Oni su rekli da se prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu prema rasporedu koji će biti istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica, u periodu od 7. do 8. jula.

“Prijemni ispiti se organizuju za upis na sljedeće studijske programe: Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, Sportski novinari i treneri, kao i na stručno-umjetničke studijske programe”, kazali su iz UCG-a.

Naveli su da se će se upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiti zaključno sa 15. julom, prema rasporedu organizacionih jedinica.

Procedura prijavljivanja putem platforme dostupna je na sajtu www.upisi.edu.me.