13-01-2023

Prikupljeno 510 izvještaja u prošloj godini o NLO

Sjedinjene Američke Države (SAD) prošle godine prikupile su 510 izvještaja o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), od kojih su mnogi letjeli u osjetljivom vojnom vazdušnom prostoru.

Prikupljeno 510 izvještaja u prošloj godini o NLO | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

"Pored toga što nema dokaza o vanzemaljcima, oni i dalje predstavljaju prijetnju", navodi se u izvještaju Vlade SAD sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Agencija AP navodi da je nakon analize utvrđeno da većina izvještaja govori o objektima "neupadljivih karakteristika" i da se oni mogu okarakterisati kao sistemi bespilotnih letjelica ili objekti nalik balonima.

"Susreti sa NLO se dešavaju u ograničenom ili osjetljivom vazdušnom prostoru, što povećava zabrinutost za bezbjednost letova ili aktivnosti prikupljanja podataka od protivnika“, saopštila je Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe u izvještaju za prošlu godinu.

Pentagon je prošle godine otvorio Kancelariju za rješavanje anomalija u svim domenima, koja se isključivo fokusirala na primanje i analizu svih izvještaja o neidentifikovanim pojavama, od kojih su mnoge prijavili vojni piloti.

Kako se navodi, Kancelarija sarađuje sa obavještajnim agencijama na daljoj procjeni tih incidenata.