16-06-2021

Primorje će tokom turističke sezone imati uredno vodosnabdijevanje

Crnogorsko primorje će tokom turističke sezone imati uredno vodosnabdijevanje, ali Regionalni vodovod ne može usamljeno voditi politiku zaštite izvorišta Bolje Sestre, jer nadležne institucije moraju donositi odluke shodno jasnim i zakonom definisanim ovlašćenjima, poručio je izvršni direktor R.Vodovoda Goran Jevrić.

Primorje će tokom turističke sezone imati uredno vodosnabdijevanje | Radio Televizija Budva

Foto:

Na postrojenju "Bolje Sestre" danas su prezentovane mjere istraživanja i zaštite tog izvorišta, koje je realizovao Regionalni vodovod uz podršku EBRD i predpristupnih fondova Evropske unije (EU), ukupne vrijednosti oko 500 hiljada EUR.

Jevrić je objasnio da je Regionalni vodovod sa strateškim partnerom EBRD i kroz predpristupne fondove EU pokrenuo aktivnosti koje su rezultirale finansijskom podrškom za realizaciju ta dva značajna projekta.

"Zahvaljujući kojim ćemo prvi put u Crnoj Gori na naučnim osnovama dobiti jasne preporuke i zaključke za donosioce odluka u kom pravcu treba kreirati politike zaštite izvorišta Bolje Sestre od daljeg pada izdašnosti, primjenom održivih modela koji imaju mjerljive rezultate odmah nakon donošenja odluka", kazao je Jevrić.

On je poručio da na osnovu svih parametara, sa kojim raspolaže Regionalni vodovod, mođe da istaknem da će Crnogorsko primorje i tokom predstojeće turističke sezone imati uredno vodosnabdijevanje.

"Ali Regionalni vodovod ne može usamljeno voditi politiku zaštite izvorišta Bolje Sestre, jer nadležne institucije moraju donositi odluke shodno jasnim i zakonom definisanim ovlašćenjima", rekao je Jevrić.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović zahvalio se ekspertima sa Univerziteta Crne Gore i regiona koji su na naučnim osnovama analizirali rezultate izdašnosti izvorišta Bolje Sestre.

"I nedvosmisleno pokazali da je pad izdašnosti direktna posljedica nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka, zbog čega je nivo korita rijeke Morače spušten sa deset na oko četiti mnv, što je osim pada izdašnosti izvorišta, dovelo i do pada nivoa voda u bunarima lokalnog stanovništva, takođe za oko 3-4 m”, kazao je Mitrović.

On je dodao da se ne smije dozvoliti da zbog eksploatacije pijeska bude ugrožena turistička sezona, i da su u tom smislu razmatrali nekoliko varijatnih rješenja, sa akcentom na spremnost sistema da hitno reaguje ako bude trebalo i tokom sezone.

Mitrović je ukazao da je izdašnost izvorišta 2005.godine iznosila 2660 l/s (litara po sekundi), 2009.godine 2180 l/s, a da je prošle godine na prelivu bilo 334 l/s.

"Inspekcijski i drugi nadležni organi moraju hitno reagovati da se zaustave ove nelegalne aktivnosti, jer ne smijemo ugroziti vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, zaključio je Mitrović, saopšteno je iz Mediabiroa.

Navodi se da rezultati analize ukazuju da je uticaj antropogenog faktora dominantan razlog smanjenja izdašnosti izvorišta i da je neophodno hitno zaustaviti eksploataciju pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače kako bi bila spriječena dalja devastacija izvorišta Bolje Sestre.

Ističe se da je potrebno je preduzeti hitne mjere kako bi izvršili sanaciju korita Morače.

"Tako što će se snimiti stanje korita Morače u ugroženoj zoni i preduzeti hitne mjere na sanaciji najvećih neravnina i udubljenja sa najnižim kotama", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zatim potrebno primijeniti tehnička rješenja za vraćanje nivoa Morače u prirodno stanje sa ciljem zaštite izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i istovremeno, sa usvajanjem tehničkih rješenja za vraćanje nivoa Morače, izraditi projekat regulacije njenog korita u odnosu na sadašnje stanje.

"U okviru projekta regulacije primijeniti ekonomske mahanizme koji će isključiti svaku mogućnost dodatne eksploatacije šljunka u II zoni zaštite izvorišta", ističe se u saopštenju.