04-06-2019

Proces zaprašivanja komaraca otežan zbog vremenskih uslova

Opština je budžetom za ovu godinu izdvojila 21.000 eura za tretiranje komaraca, ovaj posao raelizuje Komunalno preduzeće iz kojeg su nam saopštili da vremenske prilike usporavaju proces na terenu.

Proces zaprašivanja komaraca otežan zbog vremenskih uslova | Radio Televizija Budva

Tretiranje larvi komaraca započeto je još u aprilu, komunalci su proteklih dana danonoćno na terenu kako bi pokrili sva poznata i manje poznata legla. Taj dio posla ne zavisi toliko od padavina koliko faza u kojoj se obavlja zaprašivanje, proces bi trebao da bude nastavljen čim dozvole vremenske prilike.

"Tretira se cijela gradska teritorija, kreće se od užeg gradskog jezgra, Starog grada pa ka Jazu i Buljairici, obiđemo sve terene. Sada već imamo izvjesno iskustvo i znamo koja su to kritična mjesta, larvicinim tretmanom i raznim gelovima tretiramo stajaće vode i na taj način sebi olakšavamo sezonu kada se fromira leteća forma i kad su potrebni izvjesni uslovi da bi se uopšte moglo vršiti zaprašivanje komaraca" kazao je Dragan Franerta ispred Komunalnog preduzeća.

Uslovi da bi zašprašivanje formiranih jedinki komaraca uspjelo su da temperatura bude oko 19 stepeni, da nema padavina i vjetra i tek tada se može očekivati pravi efekat.

"U ovom dijelu godine, kiša jeste problem ali manji, ovaj period koristimo za larvicin tretman, koncentirsani smo na kanale i podrume, Budva je mnoge kanale pokrila, što je otežavajuća okolnost, teško ih je naći i primijetiti, ali prijavama građana dolazimo do informacija za neka žarišta za koja nijesmo znali" kazao je Franeta.

Kada prođe kišni period radovi na zaprašivanju komaraca biće nastavljeni.

"Već se uveliko trebalo početi, mi jesmo već imali neke aktivnosti ali kratkotrajne zbog padavina i efekat neće biti pravi, tako da će se najvjerovatnije morati početi iznova, jer je efekat sredstava uništen padavinama" kaže Franeta.

Komunalno preduzeće za ove poslove dobija 21.000 eura od Opštine.

"Opremljeni smo za cijelu sezonu, vozilo je spremno i sve je u funkciji, ne može biti problema" zaključio je Franeta.

Tretiranje komaraca nije štetno za ljude, ali može biti štetno za pčele, pa su pčelari u proteklom periodu upozoravani na tu činjenicu putem medija što će biti praksa i u budućem periodu.