25-08-2023

„Prolegomena za vizantijsku filosofiju i pitanje hrišćanske filosofije“ Bogoljuba Šijakovića

U organizaciji JU „Narodna biblioteka Budve“ i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, u nedjelju, 27. avgusta, na Trgu između crkava“ u 21 čas biće predstavljena knjiga prof. dr Bogoljuba Šijakovića „Prolegomena za vizantijsku filosofiju i pitanje hrišćanske filosofije“, čiji su izdavači: Centar za humanistiku Gnomon iz Beograda i Institut za srpsku kulturu iz Nikšića. U predstavljanju knjige će, pored autora, učestvovati i prof. dr Dušan Krcunović.


JU „Narodna biblioteka Budve“

Pravoslavni teolog i filozof, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, Šijaković je boravio na mnogim naučnim Institutima u inostranstvu, gdje je uglavnom izučavao brojne teme iz antičke i vizantijske ali i iz savremene filozofije. U njegovom bogatom stvaralačkom opusu nalazi se više desetina knjiga objavljenih na srpskom ili na nekom stranom jeziku među kojima se, pored ostalih, ističu:

„Mythos, physis, psyche“, „Zoon politikon“, „Hermesova krila“, „Istorija, Odgovornost, Svetost“, „Between God and Man“, „Filosofija života i helenska agonistika“. Pored toga, objavio je više od 300 studija, članaka, bibliografija, prikaza u domaćoj i stranoj periodici i zbornicima na srpskom, njemačkom, engleskom, francuskom, ruskom, italijanskom, slovenačkom i bugarskom jeziku.
Naslov knjige „Prolegomena za vizantijsku filosofiju i pitanje hrišćanske filosofije“, kako je istakao jedan od recenzenata, prof. dr Boris Brajović sugeriše da je ovdje slijeđena drevna tradicija pisanja komentara i uvoda čiji je cilj bio da se olakša čitanje zahtjevnih i nerazumljivih tekstova.


JU „Narodna biblioteka Budve“

Sam autor, prof. Šijaković ističe da je knjigu pisao s namjerom da to bude jedan filozofski a ne samo istoriografski spis, pri čemu je pokušao da se suoči i sa krizom pojma filozofije danas. Jer, ako se malo bolje pogleda, čini se da je sama formulacija profesora filozofije, kao obične struke, postala sporna i difamirajuća jer je otvoreno pitanje koliko mi zapravo danas imamo veze sa samom filozofijom.

Prof. Šijaković smatra kako se mora imati u vidu da istinske evropske vrijednosti počivaju na dva stuba, a to su helensko-rimska Antika i hrišćanstvo. Samim tim što je evropski identitet u Grčkoj i hrišćanstvu mi kao Evropljani možemo reći da je porijeklo naše budućnosti u prošlosti. Zavodljiva, stoga, formulacija da se bezalternativno okrenemo budućnosti je zapravo ukidanje budućnosti, jer onaj koji nije svjestan da je njegova budućnost zacrtana u prošlosti taj nema budućnosti.