24-06-2015

Promocija festivalskih izdanja u Perastu

U Muzeju grada Perasta u četvrtak, 25. juna sa početkom u 18 sati biće održana promocija knjige dr Jakše Primorca i dr Zlate Marjanović LUDVIK KUBA: PJESME DALMATSKE IZ BOKE (1907. g.) i festivalskog časopisa Lirica br. 3: KLAPSKA PJESMA BOKELJSKIH AUTORA XX v.

Promocija festivalskih izdanja u Perastu | Radio Televizija Budva

Učestvuju dr Zlata Marjanović, dr Slobodan Jerkov, mr Branislav Borozan, Milan Kovačević, Jasna Jeknić-Stijović i ženske klape ALATA iz Podgorice i BELLEZZA iz Tivta.

Ludvik Kuba ( 1863-1956), Čeh, slikar impresionista, folklorista i etnomuzikolog. Posvećen sakupljanju narodnih pjesama slovenskih naroda. Veliku zbirku Sloveni i njihove pjesme, objavljuje u 15 tomova 1884. i 1885. godine. Od oko 1300 sakupljenih pjesama iz Dalmacije, sačuvano je 249 popjevki. Njegova zbirka Pjesme i napjevi iz Bosne i Hercegovine u cjelosti je sačuvana i sadrži 1127 sevdalinki i narodnih pjesama.

1892. objavljuje obimnu studiju U Crnoj Gori (objavio CID, 1996. g.) za koju mu je od velike pomoći bio susret sa knjazom Nikolom a posebno saradnja sa Pavlom Rovinskim, koji u to vrijeme proučava Duklju.

Zbirka iz 1907. godine sa 161 notnim zapisom, naslovljena: Pjesme dalmatske iz Boke, čuva se u originalnoj Kubinoj svesci u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U sklopu knjige, 155 sačuvanih notnih zapisa se po prvi put objavljuje u Crnoj Gori.

Kulturološki projekat Ludvik Kuba, započet 2012. godine u Festivalu klapa Perast, ovom vrijednom knjigom se kruniše na dostojan način i predstavlja značajan doprinos kulturnoj baštini Crne Gore.

Lirica br. 3 je antologijska zbirka od 39 klapskih partitura i stihova, poznatih bokeljskih autora koji su utemeljili bokeljsku klapsku muziku svojim stvaralaštvom tokom XX vijeka: Tripa Tomasa, Iva Begua, Dragana Rakića, Milorada Minje Vučetića, Nikole Gregovića, Božidara Ivaniševića i Nikole Nikše Čučića.