29-02-2016

Prosječna zarada u januaru 490 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je, prema podacima Monstata, iznosila 490 eura i bila je 1,7 odsto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prosječna zarada u januaru 490 eura | Radio Televizija Budva

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini porasla 2,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

U odnosu na decembar, neto zarada je u januaru porasla neznatno.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru, u odnosu na decembar, pale 0,9 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 1,1 odsto“, navodi se u saopštenju Monstata.

Prosječna bruto zarada u januaru je iznosila 739 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u januaru su u odnosu na decembar porasle u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 19,8 odsto, poslovanja sa nekretninama 12,1 odsto, vađenja ruda i kamena 4,1 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 4,1 odsto, snabdijevanja vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti četiri odsto.

Rast zarade je zabilježen i kod snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija tri odsto, ostalih uslužnih djelatnosti 2,9 odsto, prerađivačke industrije 2,2 odsto, zdravstvene i socijalne zaštite 1,9 odsto, informisanja i komunikacije 1,5 odsto, građevinarstva 0,9 odsto.

Pad zabilježen u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 8,1 odsto, saobraćaja i skladištenja 5,6 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 5,5 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije četiri odsto, usluga smjestaja i ishrane tri odsto, obrazovanja 2,1 odsto, trgovine na veliko i malo 1,2 odsto i državne uprava i odbrane 1,1 odsto.