04-01-2015

Proslavljena i turistička Nova godina

Proslavljena i turistička Nova godina | Radio Televizija Budva

I ove godine, u organizaciji Crnogorskog turističkog udruženja, već po tradiciji proslavljena je turistička Nova godina. Optimistični su podaci sa početka godine - 37.000 turista odlučilo se da praznike provede u Crnoj Gori.

Promet samo u Budvi za tri dana bio je četiri miliona eura. Turistički poslenici kao najznačajnije izazove u 2015. navode unaprjeđenje infrastrukture i gradnju novih hotela.

Turizam je u protekloj, veoma teškoj godini, pokazao da je vitalna privredna grana. Prošlogodišnja dobitnica priznanja u Novoj godini očekuje uređenije tržište, prenosi RTCG.

"Očekujemo da će 2015. biti jedna od godina koje će iziskivati manje prisustvo inspekcije na terenu, što sa druge strane znači implementaciju zakonskih odredbi koje su usklađene sa direktivama Evropske unije", kazala je glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

Turistička metropola radi na stvaranju preduslova za veći broj hotela i gostiju.

"Vjerujemo da ćemo dovesti još jedan broj klijentele, naročito sa prostora zapadnoevrpskih zemalja. Naša očekivanja su veoma pozitivno usmjerena, radimo predano da unaprijedimo i gradsku i turističku infrastrukturu", poručio je predsjednik Opštine Budva, Lazar Rađenović.

Ove godine, Crnogorsko turiostičko udruženje (CTU) dodijelilo je priznanje resornom ministru Branimiru Gvozdenoviću, jer je, kako kažu, uspio da se izbori da se PDV u hotelijerstvu ne poveća.

I pored vremenskih nepogoda, gubitka gostiju sa važnih tržišta, administacija je bila na zadatku tvrdi predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja koji je uručio priznanja resornom ministru.

"Za hotelijere i privatni smještaj to je jako bitno. Bio je predlog da se podigne PDV za smještaj sa sedam na deset odsto. Tadašnji i sadašnji ministar održivog razvoja je rekao ako to prihvatite, tražište novog ministra", rekao je predsjednik CTU-a Žarko Radulović na sinoćnjoj svečanosti u hotelu "Splendid".

Resorni ministar očekuje brže odluke, nove objekte i dobru saradnju administracije na lokalnom i Vladinom nivou, jer je, kako tvrdi, to jedini ključ uspjeha.

"Crnogorski turizam, zahvaljujući predanom radu ljudi koji su već dugo uspostavili dobre temelje u ovom sektoru, zajednički razvijamo i budemo jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Ovo priznanje je lično velika čast", istakao je Gvozdenović.