08-02-2019

Prošle godine zabilježen rekordan broj slučajeva malih boginja

Evropi je prošle godine zabilježen rekordan broj slučajeva malih boginja, najveći u protekloj deceniji, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prošle godine zabilježen rekordan broj slučajeva malih boginja | Radio Televizija Budva

U isto vrijeme, kako navodi SZO, zabilježen je i rekordan broj djece koja su dobila vakcinu, što daje nadu da porast infekcije neće potrajati, prenosi Rojters.

U Evropi, sa skoro 900 miliona stanovnika, oko 82,6 hiljada ljudi u 47 zemalja zarazilo se u toku prošle godine malim boginjama, što je najveći broj oboljelih u protekloj deceniji, a 72 slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

Procjenjuje se da je u 34 zemlje pokrivenost drugom dozom vakcine protiv boginja bila ispod 95 odsto.

„Područja s nižim brojem vakcinisanih, takozvani "džepovi", na lokalnom nivou i dalje predstavljaju otvorena vrata za virus malih boginja“, navela je u izjavi za javnost direktorka regionalne kancelarije SZO za Evropu, Žužana Jakab.

Male boginje su visoko zarazno virusno oboljenje koje može izazvati gubitak sluha i oštećenja mozga kod djece, a kod težih oblika bolesti može dovesti i do smrti.

Pokrivenost vakcinacijom mora biti oko 95 odsto kako bi se spriječila cirkulacija virusa u zajednicama i dostigao takozvani kolektivni imunitet, navodi se u saopštenju SZO.

U mnogim zemljama pojavili su pokreti koji se bore protiv vakcine i pokušavaju da odvrate roditelje od imunizacije djece, uprkos jakim naučnim dokazima da su vakcine sigurne i efikasne.

U Italiji, vladajući antisistemski pokret Pet zvjezdica doveo je u pitanje sigurnost nekih vakcina i glasno osudio napore da se uvede obavezna vakcinacija.

U Izvještaju koji je Evropska komisija objavila prošle godine utvrđeno je da je imunizacija protiv boginja pala u 12 zemalja EU od 2010, a da je od deset zemalja s najnižim stepenom povjerenja u vakcinu u svijetu, čak sedam u Evropi.