29-06-2022

Prosvjetari Budve danas ispred zgrade Vlade, Vuković: Tražimo zaštitu naših prava

Članovi Operativnog tima za rješavanje stambene problematike prosvjetnih radnika Budve krajem prošle sedmice zatražili su od Stambene zadruge "Solidarno" da im se dostavi predugovor o kupovini stana po cijeni od 650 eura po kvadratu u naselju Dubovica, a iz Zadruge su u zvaničnom dopisu naveli da nisu u mogućnosti da ispune navedeni zahtjev. Oni su za danas najavili protest ispred zgrade Vlade, koji će početi u 14 sati, a na ovu problematiku u izjavi za naš portal osvrnuo se direktor SMŠ "Danilo Kiš" Krsto Vuković, koji je i član Operativnog tima.


Foto: portal RTV Budva

"Tražimo zaštitu naših prava od svih relevantnih institucija, obeštećenje za probijene rokove i cijenu koja odgovara našim platežnim mogućnostima, a naročito u kontekstu uloženih 10 miliona eura u našu korist od strane Opštine Budva", izjavio je Vuković.

Protest ispred Vlade je scenario koji je predočen javnosti na press konferenciji koju su članovi Operativnog tima održali u amfiteatru srednje škole u Budvi, a na kojoj su kritikovali Odluku Zadruge "Solidarno" od aprila ove godine, u kojoj se navodi cijena od 890 eura po kvadratu.

Budvanskim prosvjetarima neprihvatljiva nova cijena stanova, moguć nastavak protesta

Oni su energično odbili navedenu cijenu, a apelovali su i na članove Vlade, ali i lokalne vlasti, da iznađu način da se riješi dugogodišnja problematika.

Naš portal imao je uvid i u dopis koji je potpisao predsjednik Upravnog odbora Stambene zadruge "Solidarno" Ljubomir Drašković, a koji je upućen direktoru JU SMŠ "Danilo Kiš" Krstu Vukoviću, povjereniku Koordinacionog tijela SZ "Solidarno" i predsjedniku Sindikalne organizacije JU OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša".

U ovom dokumentu se, pored ostalog, navodi da sadržinu predugovora o prodaji treba da odredi notar, a ne SZ "Solidarno", te da im iz tog razloga ne mogu dostaviti nacrt predugovora, jer tvrde da isti ne posjeduju.


Dopis SZ "Solidarno", Foto: Printscreen

"Vaši navodi da cijena stanova iznosi 650,003/m2 nijesu osnovani budući da cijena stanova nije definisana niti jednim aktom SZ "Solidarno", sve do donošenja odluke koju Vam dostavljamo u prilogu, a koja je donijeta imajući u vidu stvarne troškove građenja objekata", piše u dopisu.

Komentarišući odgovor Zadruge "Solidarno", Vuković ističe da cijena ostaje 890 eura, te da je novitet to što su iz Zadruge, kako kaže, dokumentovali ponudu za podstanare u formi poziva za pomoć. Riječ je o Pozivu za dodjelu finansijske pomoći koji je prošlog petka dostavljen svim vaspitno obrazovnim ustanovama na području opštine Budva.

"Što se nas tiče to je nastavak manipulacije, a i jedna vrsta ucjene. Ako zadrugar ne traži pomoć, to je Zadruzi novi izgovor, a ukoliko traži, naravno da nema nikakve garancije da će dobiti i koliko će dobiti. Dakle, ne navode se uslovi za eventualno dobijena sredstva, odnosno da li su nepovratna ili sa kojom kamatom i u kojem roku, ni mogući iznos, ni da li iznos zavisi od broja prijavljenih, a ne zna se ni ukupno trajanje procedure, kao ni za ranije dodijeljivane kredite zadrugarima koji su čekali na odboreni iznos godinama", kazao je Vuković.

Podsjetimo, radovi u Dubovici su počeli 2013. godine. Kamen temeljac za zgrade budvanskih prosvjetara postavljen je krajem maja 2015. godine, a tada je bilo predviđeno da oni budu završeni u roku od 18 mjeseci.




M.S.