29-11-2019

Protest u Miločeru: Nijedan bor neće više pasti bez Paštrovske odbrane!

I drugi ovonedjeljni protest protiv divlje gradnje i radova u Miločerskom parku, koje izvodi firma "Adriatic properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa, danas je okupio veliki broj mještana Pržna i Svetog Stefana, građane Budve, civilne aktiviste i ljude iz lokalne vlasti, koji su još jednom jasno i glasno poručili da neće stati sa otporom protiv posljednjeg zelenog pojasa na budvanskoj rivijeri.

Protest u Miločeru: Nijedan bor neće više pasti bez Paštrovske odbrane! | Radio Televizija Budva

Ono što je jako bitno je da smo mi jednistveni u tome da sačuvamo Miločerski park, poručio je na današnjem protestu predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

"Mi nemamo ništa protiv biznisa, ali ovo mjesto, Miločer i Miločerski park je nešto što bi trebalo da je obaveza ne samo nas nego i kompletne vlasti u Crnoj Gori. Zašto? Zato što smo devastirali sve što smo mogli, a ovo je sticajem okolnosti ostalo netaknuto i nismo slučajno usvojili Deklaraciju zaštiti Miločerskog parka, cijeneći da će to dodatno podstaći sve da malo bolje razmisle i da zajednički sačuvamo ovaj park, kao dragulj, ne samo na budvanksoj rivijeri već na čitavom crnogorskom primorju" kazao je Carević.

On je još jednom pozvao sve odgovorne da dobro čuju glas građana, porčivši da neće stati na ovome.

"Prosto želimo da se ispoštuje naša želja i volja, a to je i moralna obaveza, da se Miločerski park sačuva i da se ovdje radi hotel bez stanova za tržište", poručio je Carević.



Predsjednik SO Budva Krsto Radović pozvao je sve odbornike i predstavnike izvršne vlasti da ukažu da jedan jasan protest protiv nepoštovanja volje građana Budve, podsjetivši da je lokalni parlament usvojio Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, kao i Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan.

"Dakle, danas imamo situaciju da se nijedan od tih odluka ne poštuje i da niko ne konstatuje Opštinu Budva", kazao je Radović.

On je posjetio da su te odluke usvojene jednoglasno i da su svi odbornici glasali za oba dokumenta.

"Da li su neki glasali samo deklarativno to će pokazati vrijeme ispred nas, ali ono što je sigurno je da će maske vrlo brzo pasti i da se nećemo više skrivati", poručio je Radović, istakavši da se danas obraća ne samo kao Paštrović, već kao i Grbljanin, i kao Maina, i kao Pobor i kao Brajić i kao svaki onaj građanin Budve koji se doselio, koji voli Budvu i poštuje svoju državu.

"Danas moramo biti svi kao jedno, jer danas je u pitanju Miločer a sjutra će biti bilo koji dio Crne Gore. Ova vlast pljačka naše resurse kroz centralizaciju. To je njihovo najmoćnije i najjače oružje koje su izmislili. Prije 30 godina su počeli sa ratom, pa smo onda imali tranziciju, pa privatizaciju, a sada imamo centraliazciju. Što se mene lično tiče, sve je to tiha okupacija", kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, nještani danas ovdje žive kao taoci u svojim rođenim kućama.

"Ne možemo doći do plaže, ukidaju nam se putevi, zabranjuju nam se prolazi, sječu nam se parkovi. Danas šaljemo jansu poruku da je toga dosta i da nećemo stati i da ćemo nastaviti da protestujemo i ako bude trebalo preuzećemo i radikalnije mjere“, poručio je Radović.

Ispred mještana, prisutnima se obratio Krsto Rađenović, poručivši da će blokirati Miločerski park, pozivajući odbornike i lokalnu vlast da ih podrže u toj namjeri.

"Gradnju stanova za tržište i izgradnju vila u Miločerskom parku sigurno nećemo podržati kao ni hotel u gabaritima u kojima jeste. Pozivam vas da kada ovdje budemo organizovali barikade i blokade da nam se pridružite kako bi zaustavili gradnju u Miločerskom parku", poručio je Rađenović.



Miločerski park su pluća našeg grada, ko u njemu vrši zločin u prirodi nek odlazi već sada, istakao je na protestu član Predsjedništva URA i član budvanskog odbora, mještanin Blažo Rađenović.

"Čuj nas dobro Vlado Crne Gore i singapurski Amane nijedan bor neće više pasti bez Paštrovske odbrane!", poručio je Rađenović.

Odbornica Građanskog pokreta URA u Budvi, Božena Jelušić, podsjetila je još jednom da Crna Gora nije protiv turizma i investicija, ali jeste za očuvanje sopstvene budućnosti.

"Okupili smo se danas da još jednom da iskažemo svoj protest zbog načina na koji se ova opština i njeni građani tretiraju, vezano za zaštitu Miločerskog parka, ono što je naša crnogorska verzija Versajskog parka za koji ne želimo da bude manji, nego da bude, ako je moguće veći. Želim samo da napomenem da je ova koalicija na vlasti bila vrlo raspoložena da se dogovori, da se u postojećim gabaritima obnove stari objekti koji su im potrebni, da se izgradi hotel na temelju onog izrušenog, možda i malo veći, čak i da se na jednom nevidljivom mjestu uradi heliodrom za visokoplatežne goste, međutim, ono na šta nismo htjeli pristati, to je izgradnja stanova za tržište, jer onog momenta kada ona započne ni Miločerskog parka ni ove destinacije koje označavaju Sveti Stefan i Miločer više nema", poručila je Jelušić.

Svi smo svjedoci sistematskog i višegodišnjeg uništavanja Svetog Stefana, dragulja jadranske obaale, kazala je mještanka Slobodanka Kentara.

"Postupkom današnjeg kupca Svetog Stefana i kidanjem stabala i oglušivanjem odluke Skupštine budvanske, čaša je prelivena i strpljenje mještana je na isteku. Ako je nekada i bilo nade da će zakupac poštovati elementarne uslove, to je sada definitivno palo u vodu. Mi mještani Svetog Stefana ne tražimo ništa što nam zakonom ne pripada. Naša osnovna prava o slobodi kretanja su uništena. Svake godine sam šetajući kroz Miločerski park, zaustavljana od strane obezbjeđenja, vuku me za ruku, ne možeš tamo, ne mžeš ovamo, ja bih htjela samo odavde da pošaljem jednu poruku i pitanje! Kad je potpisivan ugovor o zakupu Svetog Stefana, gdje ste smjestili mještane, koja su naša prava? Šta mi možemo da očekujemo, da nam uzmu i ovaj vazduh koji dišemo?, pitala je Kentera.

Organizator protestnog skupa je Skupština opštine Budva, a protest je prijavio mještanin Svetog Stefana Blažo Rađenović.