10-03-2016

Provjeravati račune u banci, koristiti SMS servis

Građani koji imaju račune u bankama treba najmanje jednom mjesečno da provjere stanje i da koriste SMS info servis koji ih na telefonski broj obavještava o svim transakcijama, saopštili su bankari i bankarski ombudsman.

Provjeravati račune u banci, koristiti SMS servis | Radio Televizija Budva

Bankarski ombudsman, Halil Kalač, kazao je Pobjedi da se u prošloj godini i prva dva mjeseca ove niko nije žalio da mu je neovlašćeno skinut novac sa računa, ali i da je oprez neophodan.

“Korisnici tekućih računa i bankarskih kartica treba redovno da prate stanje i traže od banke izvod prometa i saldo najmanje jednom mjesečno”, rekao je Kalač, komentarišući najnoviji slučaj u kotorskoj filijali Komercijalne banke Budva u kojoj su tri službenika osumnjičena da su sa računa klijenata skinuli ukupno 250 hiljada eura, a o čemu su pisale Dnevne novine.

On je dodao da je banka obavezna da udovolji zahtjevu klijenta, jer u suprotnom krši Zakon o bankama.

Slučaj u Kotoru nije usamljen, s obzirom na to da je krajem prošle godine protiv tri službenika ekspoziture Atlas banke u Kolašinu podnijeta je prijava tužilaštvu zbog sumnje da su bez znanja klijenata raspolagali njihovim računima.

Predstavnici banaka nijesu željeli da komentarišu najnoviji slučaj, ali su kazali da su računi njihovih klijenata zaštićeni.

U Societe Generale Montenegro banci saopštili su da imaju pisani trag o transakciji svakog klijenta.

“Skidanje novca ne može proći neopaženo. Za sve aktivne račune klijentu dostupan je izvod koji može da podigne u bilo kojem trenutku u svakoj ekspozituri banke”, rekli su predstavnici Societe Generale Montenegro banke.

Oni su preporučili klijentima da koriste SMS info servis.

“Ta usluga omogućava da klijent preko SMS poruka bude redovno informisan o stanju na računu, odnosno svim prilivima i odlivima”, objasnili su iz Societe Generale Montrenegro banke i dodali da za račune koji se ne koriste često imaju poseban sistem mjera i nadzora.

Predstavnici NLB banke tvrde sa nije moguće da bankarski službenik skine novac sa tuđeg računa.

“Mjere zaštite su kontrola vođe filijale, interna kontrola i revizija”, rekli su predstavnici NLB banke i dodali da do sada nijesu imali žalbi klijenata.

Hipotekarna banka, prema riječima njenih predstavnika, ima niz sigurnosnih provjera, koje bi identifikovale pokušaje i postupke neovlašćenog skidanja sa računa.

“Zahvaljujući takvom pristupu eventualne situacije bi bile odmah identifikovane i spriječene”, rekao je direktor sektora podrške i organizacije Hipotekarne banke, Nikola Milović i dodao da do sada nije bilo takvih slučajeva.

On je saopštio da banka preduzima niz preventinih mjera, kao što su edukacija zaposlenih i rukovodilaca, sistem duplih kontrola i verifikacija naloga.

“To, uz aplikaciju za identifikovanje neuobičajenih transakcija, kao i servis SMS info, koji klijente promptno obavještava o svim promjenama na računu, rizik od ovakvih zloupotreba svodi na minimum”, naveo je Milović.