06-07-2023

Prva pomoć kod opekotina od meduza

Meduze nije lako uočiti, naročito providne vrste, a da su nam blizu shvatimo tek kada nas opeku.

Prva pomoć kod opekotina od meduza | Radio Televizija Budva

ilustracija (foto:pixabay)

Ukoliko iznenada osjetite da vas koža peče dok ste u vodi, velika vjerovatnoća je da je u pitanju meduza.

Meduza pravi opekotinu pomoću žarećih ćelija, kojima su pokriveni njeni pipci i koji joj služe za lov ili za odbranu. Te ćelije ubrizgavaju otrov u tijelo čovjeka, izazivajući oštar bol i žarenje.

U tom slučaju treba odmah izaći iz vode i isprati opečeno mjesto.

Simptomi
– bol, crvenilo, plikovi

– slabost

– gastrointestinalni poremećaji

– bronhospazam

– bolovi u mišićima i zglobovima.

Ozbiljniji simptomi uključuju otežano disanje, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. U ovom slučaju potrebna je hitna medicinska pomoć..

Liječenje
Neophodno je što prije ukloniti otrovnu supstancu tako što ćete isprati kožu morskom vodom ili tečnošću koja u svom u sastavu ima etil alkohol, poput rakije ili vina ili rastvorom sirćetne kiseline. Takođe može da posluži i urin jer je bogat amonijakom.

Ono što nikako ne bi trebalo da radite je da ispirate kožu hladnom običnom vodom.

Čaj

Možete koristiti i topli čaj od kamilice, gaveza ili hajdučke trave, ove biljke imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u regeneraciji kože.

Aloe vera

Primjena gela od aloe vere takođe se koristi u liječenju opekotina. Ova biljka ima snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja ubrzavaju zarastanje kože.

Kada se koristi lokalno na mjestu opekotina, pomaže u suzbijanju osnovne upale i na taj način umiruje bol, svrab, otok i eritem.

Aloe vera takođe ima antimikrobna svojstva koja uništavaju sve klice (mikroorganizme) prisutne na zahvaćenoj koži, čime se smanjuje rizik od infekcije.

Pasta od sode bikarbone

Nanijeti pastu od sode bikarbone na zahvaćenu kožu jer pomaže u neutralizaciji i uklanjanju toksina iz ćelija koje peku.

Ovo jedinjenje je blago alkalno i zbog toga se suprotstavlja kisjeloj prirodi toksina. Neutralizacijom otrova, soda bikarbona pomaže u smanjenju upalnih simptoma povezanih sa ubodom meduze.

Ipak se nadamo da vaš odmor neće pokvariti neprijatan susret sa meduzama, i da ćete sa odmora ponijeti samo lijepe uspomene i naravno preplanuli ten.