10-06-2021

Prvi akvarijum u Crnoj Gori otvorio vrata posjetiocima

Akvarijum “Boka”, prvi javni akvarijum u Crnoj Gori, od danas je otvoren za posjetioce. Akvarijum, u okviru kotorskog Instituta za bilogiju mora, otvoren je za građane od srijede do nedjelje u period od 11 do 19 sati.

Prvi akvarijum u Crnoj Gori otvorio vrata posjetiocima | Radio Televizija Budva

Doto: Insitut za biologiju mora

Prvi posjetioci Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijuma Boka“ danas su, u organizaciji Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, bili nagrađeni učenici Osnovne škole „ Narodni heroj Savo Ilić“. Akvarijum, na površini od 300 m2, nalazi se u kotorskoj Palati Radoničić, koja je spomenik kulture Crne Gore.

Rukovodilac ovog Centra dr Mirko Đurović, kazao je da je danas, za najbolje đake ove škole, organizovan besplatan edukativni program, koji ih je upoznao sa svim raskošem i bogatstvom živog svijeta Jadrana.

Djeca su u Akvarijumu, u tri međusobno povezane prostorije, mogla da vide morsku floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva. U jednoj prostoriji posvećenoj Bokokotorskom zalivu dostupan je i touch tank, gdje su djeca mogla da dodirnu vodu i osjete blizinu organizama u bazenu i nauče više o flori i fauni Boke.



Đurović je kazao, da sa njihovim obilaskom, počinje i dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore, otvaranjem vrata Akvarijuma Boka za javnost.

Akvarijum će biti otvoren od srijede do nedjelje, od 11.00 do 19.00 sati, po promotivnim cijenama, koje su 50% snižene u odnosu na standardne cijene. Ponedjeljkom i utorkom „Akvarijum Boka“ će biti zatvoren za javnost. Cijena karte, za odraslu osobu, po promotivnoj cijeni je pet eura, za djecu i tinejdžere (6-18 godina) tri eura, za tročlanu i četvoročlanu porodicu 11 eura.

Ovaj centar sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom, dio je uspješno završenog projekta MonteAqua, vrijednim 1, 17 miliona eura.



Sredstva su osigurana bespovratnim sredstvima Ambasade Norveške u Beogradu od 0,75 miliona EUR i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore od 0,37 miliona EUR. Institut za biologiju mora je jedina institucija u Crnoj Gori koja kombinuje istraživanje i obrazovanje za promociju i praksu efikasnog očuvanja morskih divljih životinja.

Budući Akvarijum će i naučnicima u Institutu omogućiti da izvode različite naučne eksperimente “in vivo”, da prate sve ono što je vrlo teško pratiti u prirodnoj sredini, kao što je rast i razvoj organizama i interakcija među vrstama.



(pr služba Univerziteta Crne Gore)