10-05-2019

Prvi solistički koncert flautistkinje Ksenije Franete oduševio budvansku publiku: Virtuoz na flauti

“Prvi put na scenu izašla sam bez opterećenja, znajući da sviram za sebe i publiku. Prepustila sam se muzici i sve se odvijalo upravo onako kako sam i zamišljala. Bila sam u krugu prijatelja i porodice, što mi je dalo dodatnu motivaciju”, kazala je za Krug mladih Ksenija Franeta.

Prvi solistički koncert flautistkinje Ksenije Franete oduševio budvansku publiku: Virtuoz na flauti | Radio Televizija Budva

Oduševljena publika, do poslednjeg mjesta ispunjena sala Moderne galerije “Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu, brojna omladina i jedna djevojka virtuoz na flauti, primorkinja Ksenija Franeta u klavirskoj pratnji Ane Mihaljević i Sofije Sindik Bubanja, na svom prvom solističkom koncertu pokazala je da Budva i Crna Gora imaju čime da se ponose kada je muzička umjetnost u pitanju.

Izvodeci kompozicije iz pažljivo odabranog programa, Ksenija je svojim talentom, nastupom, nevjerovatnom emocijom i sviranjem sa puno ljubavi i jakih emocija, zadivljenu publiku odvela u neki drugi svijet nota i tonova, u kom su mogli da osjete svu čaroliju ove umjetnosti.

Kako piše "Krug mladih" pokretima svojih prstiju i tijela pokazala je koliko oseća muziku i koliko se trudi da svoje emocije prenese publici, što je po njenim reakcijama i uspjela.


S obzirom da je ovo Ksenijin prvi solistički koncert, u rodnom gradu i pred domaćom publikom, njen zadatak nije bio nimalo lak. Kaže da se za koncert pripremala dugo, te da joj je u odabiru repertoara pomogla njena profesorica Žana Lekić. Sve kompozicije koje je izvela posebno su joj drage i osjetila je da će kroz njih najbolje prenijeti emocije gostima.

Trudila se da program obuhvati kompozije od baroka do moderne muzike. Gosti su bili u prilici da čuju kompozicije : Sonata g-mol, BMW 1020-J.S. Bach , IV Koncert G-dur- F: Devienne , Image, op. 38-E. Bozza , Mala priča- A. Grgin i Nocturne et Allegro Scherzando- Ph. Gaubert.

Ksenija nam je u razgovoru otkrila da je imala pozitivnu tremu pred nastup, ali da na sreću trema nije bila velika.

"Prvi put na scenu izašla sam bez opterećenja, znajući da sviram za sebe i publiku. Prepustila sam se muzici i sve se odvijalo upravo onako kako sam i zamišljala. Bila sam u krugu prijatelja i porodice, što mi je dalo dodatnu motivaciju”, kazala je naša sagovornica vidno uzbuđena zbog pozitivnih reakcija publike.

Ksenija je maturantkinja Srednje muzičke škole i Tivtu i već ima planove za svoju budućnost.

“Planiram da nastavim sviranje na flauti i da upišem akademiju, nadam se u inostranstvu. Imam veliku želju da nastavim da nastupam na koncertima, i da sviram u sinfonijskom orkestru, što je san svakog muzičara”, dodala je ona.

Ova mlada neobična djevojka već dvije godine članica je redakcije Kruga mladih. Pored brojnih obaveza uspjela je da izdvoji svoje dragocjeno vijeme i posveti se afirmaciji mladih muzičara i umjetnosti kroz pisanje za naš portal i časopis.

Ksenija Franeta svoje muzičko obrazovanje započela je u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi u klasi prof. Ane Brajak. Godine 2015. upisuje Srednju muzičku školu u Tivtu u klasi prof. Brune Matijević, a završava je kod prof. Žane Lekić. Dobitnica je brojnih prvih i drugih nagrada u solo kategoriji i kategoriji za kamernu muziku na državnim i međunarodnim takmičenjima. Imala je mnogo nastupa, od kojih se ističe Popodnevni koncert klasične muzike 1. januara 2019, gdje je solistički nastupila sa Revijskim orkestrom Crne Gore, pod dirigentskog palicom prof. Radovana Papovića. Tokom svog školovanja usavršavala se kod eminentnih i svjetski poznatih profesora iz Evrope. Neka od zvučnih imena su: Ljubiša Jovanović, Marina Nenadović (Srbija); Milena Lipovšek, Alenka Zupan, Nataša Paklar Marinković, Matej Zupan (Slovenija); Dejan Gavrić (Njemačka); Felix Renggli (Švajcarska); Luisa Sello, Alberto Busettini (Italija).

Izvor: Krug mladih
Fotografija: Tatjana Đurović