11-11-2019

Prvi ugovor Crne Gore u oblasti klimatskih promjena

Uprava javnih radova potpisala je ugovor o realizaciju projekta “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama”, sa konzorcijumom na čelu sa kompanijom EPTISA Southeast Europe iz Srbije.

Prvi ugovor Crne Gore u oblasti klimatskih promjena | Radio Televizija Budva

“Riječ je o prvom projektu Crne Gore u oblasti klimatskih promjena, definisanom u okviru Godišnjeg akcionog programa za 2016. godinu (CAP 2016) iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost ugovora je blizu 2,4 miliona eura, a rok implementacije 36 mjeseci”, saopšteno je iz Uprave.

Pored kompanije iz Srbije, članovi konzorcijuma su još EPTISA Servicios de Ingenieria S.L iz Španije i Safege iz Francuske.

Upravljanje vodama, u skladu sa Zakonom o vodama, realizuje se kroz zaštitu voda i zaštitu od voda.

Projekat tretira oba aspekta i to kroz dalje uspostavljanje monitoringa voda i aktivnosti na zaštiti od voda.

U toku je implementacija IPA 2014 projekta “Jačanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama”, kojim se pripremaju planovi upravljanja riječnim slivovima, kao osnovni dokumenti u sektoru voda, kao jednom od najznačajnijih za Poglavlje 27 – Životna sredina.

“Ovim projektom će se implementirati ostale direktive o vodama, što je od suštinskog značaja za kvalitetno uspostavljanje sistema upravljanja vodama u skladu sa EU direktivama za vode i sprovođenje svih obaveza u sektoru voda kao dijelu Poglavlja 27”, navode u Upravi.