12-05-2022

Prvi zvaničan slučaj kovida u Sjevernoj Koreji, potpuno zaključavanje

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un apelovao je na uvođenje zatvaranja na nacionalnom nivou pošto je u zemlji utvrđen prvi slučaj kovida-19 od početka pandemije, javili su danas zvanični mediji.


Foto: Beta

Kim je "pozvao da svi gradovi i svi okruzi u zemlji pažljivo zatvore svoje teritorije i organizuju rad i proizvodnju pošto su izolovale svaku radnu jedinicu, svaku proizvodnu jedinicu i svaku stambenu jedinicu jednu od drugih" da bi se blokiralo širenje "zloćudnog virusa", navela zvanična novinska agencija KCNA.

Poslije dvije godine borbe protiv pandemije uzorci uzeti u Pjongjangu kod pacijenata koji je imao temperaturu pokazuju da je zaražen varijantom omikron BA.1, navodi KCNA.

Profesor univerziteta Evha u Seulu, u Sjevernoj Koreji, ocijenio je da situacija sa javnim zdravljem mora da je ozbiljna kada je Pjongjang javno priznao pojavu slučaja omikron soja korona virusa.

Specijalizovan sajt o vijestima u Sjevernoj Koreji sa sjedištem u Seulu, naveo je pozivajući se na izvore u Pjongjangu da su kvartovi u glavnom gradu Severne Koreje pod mjerama zakjučavanja već dva dana i piše o paničnim kupovinama.

Prema navodima stručnjaka, slab zdravstveni sistem u zemlji sa ekonomskim teškoćama, suočava se sa velikom epidemijom, tim više što Sjeverna Koreja nije vakcinisala nikog od 25 miliona stanovnika, a odbila je ponude za vakcine Svjetske zdravstvene organizacije, Kine i Rusije.

Sjeverna Koreja se dugo hvalila sposobnostima da drži virus na distanci i nije SZO-u prijavila ni jedan potvrđen slučaj kovida-19.

Prema SZO, Sjeverna Koreja je 2020. sprovela 13.259 kovid testova koji su svi bili negativni. Tokom vojne parade 2020, Kim Džong Un je zahvalio građanima i vojnicima na njihovoj "vjernosti" i što su ostali u dobrom zdravstvenom stanju naspram svjetske pandemije.

Državni mediji su i tada pisali o mjerama za prevenciju epidemija i viđeni su nekad civili kako nose maske na zvaničnim fotografijama.

Međutim tokom velike vojne parade u Pjongjangu krajem aprila koju su prenosili državni elektronski mediji niko od više hiljada ljudi nije viđen sa maskom.

Sjeverna Koreja je okružena zemljama koje su se borile i još se bore da iskorene veća žarišta omikron soja virusa.

Analitičari smatraju da bi zdravstvena kriza u Sjevernoj Koreji mogla da poremeti probe naoružanja koje ta zemlja sprovodi. Pjongjang je već sproveo najmanje 12 proba oružja ove godine, među kojima i probu interkontinentalne balističke rakete dugog dometa, prvi put od 2017. godine.

Izvor: Beta