04-10-2022

Psiha strada prva, tijelo propada: Kako da istrenirate mozak da prestane da brine

Pretjerana briga ostavlja posljedice na mentalno i na fizičko zdravlje. Može da izazove stres, depresiju, umor i loše zdravstveno stanje.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Da li ste znali da pretjerana briga može da poveća broj otkucaja srca, oteža disanje i izazove blijedilo lica? Krv se povlači sa površine i odlazi u mišiće, kako bi se pripremilo za novu brigu – tenziju koja može da uzrokuje bolove, glavobolje i slabost u nogama, a javljaju se i dijareja ili zatvor.

Kada briga postane hronična, čovjek postaje podložan infekcijama. Visok nivo anksioznosti i stresa slabi imuni sistem, što vodi do češćih prehlada i drugih ozbiljnih problema.

Ipak, postoje dobre vijesti – mozak bukvalno može da se istrenira da prestane da brine! Radite sljedeće tri stvari i spasićete zdravlje i psihu:

Zapišite svoje brige

Najbolji način da dobro preispitate svoje brige jeste da ih zapišete na listu papira. To će vam pomoći da sumnje odbacite ili ih shvatite kao konkretan problem, a onda možete i da pronađete rješenje.

Meditirajte

Poznate su sposobnosti meditacije da zaliječi i tijelo i duh. Mnogo studija utvrdilo je da meditacija popravlja mentalnu stabilnost. Kada se osjećate napeto, odvojite nekoliko trenutaka za sebe i meditirajte. Svega dva minuta dovoljno je da očistite misli.

Vježbajte

Još jedan način da natjerate mozak da prestane da brine jeste da stres izbacite putem vježbanja. Može biti teško u početku, ali redovno vježbanje će vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim životom. Oslobodiće se stresa i ojačati psihičko i fizičko zdravlje.

(Stil)