06-08-2020

Pušenje marihuane može biti loše za srce

Udruženje američkih doktora upozorila je da konzumacija marihuane može imati loš uticaj na naše srce.

Pušenje marihuane može biti loše za srce | Radio Televizija Budva

"Američko udruženje za srce ne preporučuje pušenje bilo koje supstance, uključujući proizvode od kanabisa, zbog potencijalne štete koje takva aktivnost može nanijeti srcu, plućima i krvnim žilama", rekla je doktorica Rose Marie Robertson, zamjenica glavnog znanstvenog radnika Američko udruženje za srce.

Saopštenje udruženja, koje je juče objavljeno u časopisu AHA Circulation, temelji se na postojećim studijama koje su analizirale povezanost između konzumacije kanabisa i problema sa srcem, piše CNN.

Doktori u izjavi upozoravaju da pušenje marihuane može "oslabiti djelovanje drugih propisanih ljekova" kao i "pokrenuti neke kardiovaskularne događaje, poput srčanog ili moždanog udara", s time da se rizik povećava ako već postoje neka kardio-vaskularna oboljenja.

"Svatko ko planira da konzumira kanabis, trebao bi prije toga o porazgovarati sa zdravstvenim stručnjakom o mogućim rizicima“, rekao je klinički farmakolog Robert Page II. s Farmaceutskog fakulteta u Coloradu.

Američko udruženje za srce analiziralo je više medicinskih istraživanja koja su pokazala da u roku od sat vremena nakon konzumacije kanabisa koji sadrži THC može doći do poremećaja srčanog ritma; poput tahikardije i fibrilacije atrija. THC ili tetrahidrokanabinol glavna je psihoaktivna supstanca u biljci kanabisa koja utiče na raspoloženje onoga koji je koristi.

No, tetrahidrokanabinol može takođe da uzrokuje brži rad srca, poveća potrebu srca za kiseonikom, omesti funkciju arterija i povećati krvni pritisak.

"Dim kanabisa sadrži komponente slične duvanskom dimu", rekao je Page i dodao da istraživanja pokazuju kako je nakon pušenja marihuane u krvi konzumenata uočeno povećanje razine ugljenikovog monoksida i katrana.

U saopštenju se navodi kako su bolovi u prsima, srčani udari, poremećaji srčanog ritma i drugi ozbiljniji srčani problemi povezani s intoksikacijom ugljenikovim monoksidom bilo iz duvana ili marihuane.

S druge strane izgleda da CBD (kanabidiol), odnosno izolirani kanabinoidni spoj u marihuani, ne djeluje štetno na srce; jedino što takođe ne utiče na raspoloženje u istoj razini kao THC.Izvor: index.hr