22-03-2016

Put oko svijeta

Budvu je u nedjelju posjetio čovjek koji biciklom obilazi čitav svijet. U pitanju je Brazilac Marcus Kostas.

Put oko svijeta | Radio Televizija Budva

Svoje dugo putovanje Marcus Kostas započeo je upravo u svom Brazilu a nakon Crne Gore nastavlja put Grčke gdje će kako kaže ostati tokom zime, njegova mapa dalje ga vodi do Japana.

"Dolazim iz Brazila. Tačnije iz El Salvadora. Brazil je lijepa zemlja, ponosan sam na svoje porijeklo. Na ovakvo putavnje sam se odlučio da bih upoznao sve ljepote svijeta..Kako sam se odlučio? Pa, nikad mi se nije svidjao put u turističkim grupama gdje nas vode na mjesta koja turistički vodiči žele da vidimo. Ovako sam sam na svome, i mogu da idem kuda hoću, da vidim šta želim. Takođe volim avanture, a put oko svijeta na biciklu zaista jeste jedna velika avantura", kazao je Kostas.

Poruka ovog smjelog mladića je „Živite život jer je on isuviše kratak za nebitne stvari, nikada ne znate kada se može završiti.“

"Hranim se tako što obidjem supermarkete, akcije su uvijek jasno istaknute svuda. Sam skuvam šta želim i spremim. Ljudi su uvijek ljubazni kad čuju priču pa izlaze u susret. Imam svoj šator, mogu da spavam gdje ja hoću i gdje mislim da je najljepše i u tome je čar svega ovoga

U Crnoj Gori sam prvo posjetio Herceg Novi i krenuo sam obalom jer je jako lijepo i prohodno za bicikla, tako da sam sada u Budvi i prelijepo vam je ovdje, vrijeme je divno. Biće malo teže ako krenem ka sjeveru ali snaćiću se i uživaću u ljepoti koju sam čuo da Crna Gora ima.

Nisam umoran, navikao sam se već. Ovdje sam tri dana, idem u Albaniju pa u Makedoniju, Estoniju i onda idem do Grčke gdje ću ostati do sljedeće zime. Nakon toga, krećem opet i završiću svoje putovanje u Kini ili Japanu.Moja poruka za sve gledaoce je da žive svoj život, iskoriste svaki trenutak jer se nikad ne zna šta nas čeka narednog dana, možda nas već sjutra ne bude", kazao je Kostas.

Srdačna dobrodošlica u Budvu imala je efekta, naučio je i nekoliko riječi na našem jeziku.

Odlazeći nam je rekao da će se, ukoliko ga put nanese rado vratiti u Budvu koja je na njega ostavila poseban utisak.

Opširnije u večerašnjem Polisu od 19:00 i 22:00

Srdjan Dogandžić