20-04-2023

Rađenović: U procesu smo osnivanja JSK Galiola, želimo da damo priliku djeci Budve da se bave jedrenjem

Budva je dugo bila jedan od rijetkih primorskih gradova koji nije imao jedriličarski klub. Međutim, grupa entuzijasta već neko vrijeme radi na osnivanju kolektiva koji će uskoro biti oformljen pod nazivom Jedriličarsko sportski klub “Galiola”.


Ilustracija, Foto: Pixabay

O procesu formiranja jedriličarskog kluba u Budvi za naš portal govorio je jedan od osnivača, naš sugrađanin Marin Rađenović.

On je istakao da budvanska djeca do sada nisu imala priliku sa osjete čari ovog sporta, te da će u JSK Galiola nastojati da kod njih razviju ljubav prema jedrenju. U vezi sa tim, na samom startu, kako napominje, fokusirali su se na Optimist i ILCA klasu jedrilica.

“Trenutno smo još uvijek u samom procesu formiranja kluba. Očekujemo da će papirologija biti završena vrlo brzo, a prvog licenciranog trenera dobijamo do kraja ovog mjeseca ili eventulano početkom sljedećeg. Moram da napomenem da dosta pomoći dobijamo od JK Delfin iz Tivta. Njihova nesebična pomoć nam je dobrodošla od skapanja dokumentacije za formiranje kluba do organizovanja regate”, istakao je Rađenović.

Kako je ocijenio, najveći smetnje formiranju jedriličarskog kluba u Budvi bili su lokacija i neki aspekti mentaliteta.

“Budva već odavno nekako važi za grad u kome samo bogati mogu da se bave nautikom. Sa ovim klubom mi bismo da to promjenimo i da damo priliku i djeci koja možda nemaju mogućnost da probaju jedriti. Pokušavamo da napravimo društveno odgovoran klub koji ce se baviti učenjem mladih osnovama jedrenja i pokušati da ih mozda malo “ukrade” od telefona i konzola. Takođe, mišljenja smo da će nekom djetetu to sjutra biti ne samo sportska preokupacija nego možda i struka. Kao što sam naveo, jedan od problema je i lokacija. Još uvijek nemamo mjesto na kojem bi lako obavljali treninge. Uzdamo se u pomoć lokalnih institucija u nalaženju adekvatne lokacije pri moru koja bi koristili za isplovljavanje jedrilica i vezivanje istih. Dosta je lokacija koje bi mogle da se iskoriste i očekujemo pozitivan ishod i razumjevanje institucija”, kazao je naš sagovornik.


Rađenović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Rađenović smatra da je Budva, što se tiče jedrenja, vrlo interesantna i to zbog otvorenog, ali i djelimično zatvorenog mora.

“Zatvoreni dio akvatorija je između ostrva Sveti Nikola i same obale, a otvoreno je sve ostalo. Iz tog razloga Budva je bukvalno idealna za razvoj budućih takmičara. Očekujemo veliku saradnju sa klubovima iz Boke. Boka je vrlo zatvorena, kao neko planinsko jezero, i to je idealno za jedan tip treninga. Budva bukvalno sa svojim akvatorijem zaokružuje tu priču i omogućava razne uslove za trening i takmičenja”, dodao je on.

Prvi događaj u organizaciji kluba u osnivanju biće održan već u subotu, 22. aprila u budvanskom akvatorijumu. Riječ je o promo regati za jedrilice klase Optimist.

“Optimist je mala popularna jedrilica za jednu osobu, namijenjena djeci do 15 godina. Regatno polje je u pripremi, start će biti u blizini restorana “Jadran”, a sama takmičenje odvijaće se između Lukobrana kod Pizane, do ostrva Sveti Nikola pa prema Slovenskoj i nazad. Plan je da budu tri kruga, ali to će diktirati vremenski uslovi. Učestvovaće klubovi iz Boke - JK Delfin Tivat i JK Lahor Kotor, a možda i brodići iz Herceg Novog. Ukoliko se i neka druga djeca budu pojavila sa svojim plovilima, nećemo ih odbiti naravno. Ovo je ipak samo promo regata u čast otvaranja kluba”, kazao je Rađenović, koji je posebno pohvali doprinos Turističke organizacije opštine Budva i NVO Feral u organizaciji predstojeće regate.”


Detalj sa Svjetskog prvenstva u klasi Optimist 2021. u italijanskoj Riva del Gardi, Foto: Fraglia Vela Riva / Zerogradinord

Osvrnuo se i na planove za naredni period.

“Prvo i osnovno, moramo obezbijediti prostor. Već ima nekih pozitivnih indicija gdje bi to moglo biti, ali o tom potom. Takođe ocekujemo finansijsku pomoć raznih sponzora za kupovinu jedrilica. Cilj nam je da obezbejdimo 10 jedirlica Optimist klase i 10 jedrilica ILCA klase koja je takođe i Olimpijska klasa. Poslije ove prve regate, očekujemo organizovanje daleko ozbiljnijih takmičenja i samim tim nadamo se velikom interesovanju. Za pocetak na regatama bi učestvovali loklani klubovi, a kasnije bismo pokušali da pređemo na regionalni i evropski nivo”, najavio je Rađenović.

Naš sagovornik entuzijasta je u jedrenju i ima malu jedrilicu sa kojom je učestvovao na par regata u Bokokotorskom zalivu, a takođe je predstavio i ostale osnivače kluba.


Osnivači JSK Galiola, Foto: Privatna arhiva/Marin Rađenović

“Naš trener Stefan Mitrović završio je renomiranu školu u Velikoj Britaniji “United Kingdom Sailing Academy”. Radio je chartere oko 10 godina po Mediteranu, a takođe je preplovio Atlantik. Predsjednik kluba je Zoran Martinović, kapetan duge plovidbe sa velikim iskustvom od preko 30 godina na moru. Naš sastav nadopunjava i avanturista Nebojša Pribilović kome je jedrilica lifestyle i preplovio je preko šest hiljada milja po Mediteranu. Micko Vejnović je entuzijasta i ljubitelj ovog sporta i organizovao je nekoliko regata u Budvi. Takođe imamo još dosta članova koji su veliki ljubitelji ovog sporta”, zaključuje Rađenović.

U kolektivu JSK Galiola koji je u osnivanju zadovoljni su i velikom podrškom ljudi iz inostranstva koji su odlučili da se nastane u Budvi, a koji mahom rade u IT sektoru i ljubitelji su jedrenja.

Smatraju da je jedrenje kao, uz tenis i golf, “bijeli sport” vrlo atraktivno za gledanje, ali i pogodno za unaprijeđenje turističke ponude grada.


M.S.